Hlavní obsah

Počet padělků bankovek a mincí ve čtvrtletí podle ČNB meziročně klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku bylo během letošního prvního čtvrtletí zadrženo 1156 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Je to pokles, ve stejném období loni to bylo 1737 padělků. Údaje zveřejnila Česká národní banka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 1009. Jejich počet ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím klesl o 289. Počet padělků v dolarech i eurech rovněž klesl.

Vedle padělků zadržela centrální banka za první čtvrtletí 242 napodobenin, za stejné období loni to bylo 85. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jsou to například filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 6002 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles o 527 kusů. Celkem 4541 z toho tvořily české bankovky a mince.

Celkově bylo v ČR ke konci loňského roku v oběhu přes 2,1 miliardy bankovek a mincí, což je ve srovnání s rokem 2010 nárůst o zhruba 61 miliónů. Rovněž stoupla hodnota peněz v oběhu z předloňských 391 miliard korun na téměř 411 miliard korun na konci roku 2011. Z platných bankovek je nejvíce tisícikorun.

Reklama

Výběr článků

Načítám