Hlavní obsah

Díky "svému" kriminalistovi zločinec věděl, co na něj policie má

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský kriminalista Leoš Kanta a jeho informátor Petr Barchánek byly jako spojené nádoby. Jejich spolupráce došla tak daleko, že Kantu nyní vyšetřuje policejní inspekce kvůli zneužívání pravomoci veřejné osoby a nadržování.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petru Barchánkovi známost s kriminalistou nepomohla a skončil před soudem.

Článek

"Za svoji vynikající výslednost při odhalování trestné činnosti vděčím právě Petrovi," říká nepokrytě dnes již bývalý policista. Jenže způsob, jak se za to Kanta revanšoval byl podle státního zástupce hodně za hranicí zákona. Právo zjistilo, že osmačtyřicetiletý Kanta měl na oplátku Barchánkovi zjišťovat informace o důkazech, které proti němu shromažďovali jeho kolegové kvůli podezření z násilného zločinu. Barchánek se poté pokusil ovlivnit hlavního svědka, který proti němu vypovídal.

"Je obviněn z trestných činů zneužívání pravomoci veřejné osoby a nadržování,“ potvrdil v pátek Právu náměstek plzeňské krajské státní zástupkyně Zbyněk Eger. Podle něj se Kanta snažil získávat informace o stavu prověřování a důkazní situaci s úmyslem napomoci pachateli, který byl podezřelý ze závažného zločinu. "Umožnil mu nahlédnout do informačního systému policie, ze kterého mu dokonce zkopíroval některé zprávy. Jeho jednání je o to závažnější, že podezřelému pomáhal s vědomím, že ty informace budou použité proti poškozenému," dodal Eger.

Barchánek poté poškozeného nechal nastoupit do auta a cestou mu říkal, že pokud něco nahlásí na policii, najde si jej a pak ho nechá vykopat vlastní hrob.
žalobce Jakub Kubias

Barchánkův případ nakonec policisté dotáhli až k soudu. Společně se svým komplicem Davidem Karlíkem čelí obžalobě, že brutálně zbili a okradli zaměstnance soukromého statku v Rochlově na severním Plzeňsku. "Způsobili mu mnohačetná zranění, mimo jiného zlomeniny žeber, v důsledku čehož došlo k poškození plíce. Barchánek poté poškozeného nechal nastoupit do auta a cestou mu říkal, že pokud něco nahlásí na policii, najde si jej a pak ho nechá vykopat vlastní hrob," uvedl žalobce Jakub Kubias.

Barchánek později podle Kubiase po poškozeném požadoval, aby změnil svoji výpověď učiněnou v rámci podání vysvětlení na policii. "Chtěl po něm, aby uvedl, že jej ten den někdo napadl z důvodu, že byl drzý a vyvolal rvačku. Za změnu výpovědi mu Barchánek nejprve nabídl peníze. Když to poškozený odmítl, Barchánek mu vyhrožoval, že si ho najdou jeho kamarádi a už to nedopadne tak dobře jako na statku," dodal Kubias.

Sám Kanta připouští, že se v případu angažoval, ne však takovým způsobem, jak je mu kladeno za vinu. "Pana Barchánka znám velice dobře, byl to jeden z mých informátorů. Pomohl mi zrealizovat strašnou spoustu případů," nastínil policista vztah s podezřelým.

Když se "kauzou Rochlov" začala zabývat policie, tak ho prý Barchánek kontaktoval. "Jako kamarád kamaráda se mě zeptal, co se děje a jestli bych se nezeptal kolegů, jak to vypadá. Tak jsem zašel za zpracovatelkou, která měla tu jeho věc přidělenou. Seděl tam ještě jeden policista a ten mi řekl, co by bylo nejlepší udělat pro Petra. Já jsem mu to pouze tlumočil. Nic víc nic míň,“ prohlásil Kanta, který odešel do civilu na vlastní žádost na sklonku loňského roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám