Hlavní obsah

V nemocnici přišel o ženu a dítě, teď musí zaplatit za prohraný soud

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královehradecká fakultní nemocnice nemusí za údajně chybnou léčbu pacientky platit finanční odškodnění ani se za své jednání omluvit. Rozhodl o tom v pátek Královehradecký krajský soud. Žena zemřela v nemocnici v srpnu 2003 po porodu mrtvého dítěte. Manžel pacientky Jindřich Litomiský po nemocnici požadoval omluvu a milión korun jako náhradu nemajetkové újmy. Soudkyně jeho žalobu zamítla. Muž tak musí zaplatit soudní výlohy.

Článek

Manželka Jindřicha Litomiského byla dne 2. srpna 2003 v šestadvacátém týdnu těhotenství přijata s komplikacemi na porodnicko–gynekologickém oddělení fakultní nemocnice. Podávaná antibiotika však její zdravotní stav nijak nezlepšila.

Devatenáctého srpna v noci nastaly komplikace a o den později žena spontánně porodila již mrtvého syna. Následně se prudce zhoršil zdravotní stav rodičky a musela být přemístěna na JIP, kde však tři dny nato zemřela.

Nemocnice žalobu po celou dobu odmítala a tvrdí, že postupovala v souladu se zákonem a předpisy. Případem se již dříve zabývala policie, která v říjnu 2005 obvinila z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti tři lékaře fakultní nemocnice.

Lékaři svou vinu odmítali. Případ prošetřovala i znalecká ministerská komise, která postup lékařů označila za správný. Státní zastupitelství trestní stíhání lékařů později zastavilo.

"Nemocnice postupovala v léčbě ženy v souladu se všemi předpisy. Je otázkou, zda vybrala vhodné léky. Průběh onemocnění byl ale tak atypický, že nelze spekulovat, jak by její léčba probíhala při užití jiných," řekl již dříve u soudu primář brněnské gynekologie Petr Janků.

Reklama

Výběr článků

Načítám