Hlavní obsah

Polský řidič chtěl přes Čechy převézt do Francie tři Gruzínce

Právo, Ludmila Žlábková
Náchod

Daleko nedojeli tři Gruzínci, kteří se chtěli dostat z Polska do Francie. Jejich cesta skončila před druhou hodinou v noci na pátek u bývalého hraničního přechodu v Náchodě. S nedostatečnými cestovními dokumenty je tu objevili čeští policisté, když kontrolovali vůz Mercedes Benz, přijíždějící z Polské republiky.

Článek

„Řidičem byl 53letý polský občan a další tři spolujezdci byli občané Gruzie – 22letý muž a dvě ženy 53 a 22 let. Na otázku, kam mají namířeno, sdělili, že do Francie. Ke kontrole předložili své doklady. Řidič vozidla měl osobní doklady v pořádku, ale spolucestující předložili pouze dočasné potvrzení totožnosti vydaným v Polsku, které neopravňuje překračování státních hranic,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová. Policisté zjistili, že se jedná o žadatele o mezinárodní ochranu. O tu požádali Polskou republiku.

Všichni cestující byli zadrženi a převezeni na policejní služebnu, kde se podrobují policejním úkonům. Gruzínci do protokolu uvedli, že se s Polákem seznámili v azylovém středisku, kde pracuje a domluvili se s ním, že je doveze do Francie. Za tuto službu mu každý z nich zaplatil 1 200 €, tedy dohromady 3 600 €  (90 000 Kč).

Proti řidiči je vedeno zkrácené řízení a je podezřelý ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což mu po prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám