Hlavní obsah

Policie: Tři zakázky magistrátu ve Frýdku-Místku byly zmanipulované

– Frýdek-Místek • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Ředitel městské policie ve Frýdku-Místku Milan Sněhota a další tři lidé, kteří jsou obviněni z manipulace s veřejnými zakázkami místního magistrátu, mají na svědomí tři podvodně vyhrané zakázky na nákup zabezpečovací techniky o celkovém objemu 1,2 miliónu korun. Informovala o tom v pátek policie.

Kriminalista Miloslav Šodek mluví o zmanipulovaných zakázkáchVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Všichni čtyři muži byli zadrženi v úterý a jsou již obviněni z trestného činu sjednání výhody při sjednání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Všichni skončili ve vazbě. Nikdo z obviněných nevypovídá.

Foto: Policie ČR

Věci, které policie zabavila obviněným, mezi kterými je i ředitel Městské policie ve Frýdku-Místku.

Kromě šéfa strážníků Milana Sněhoty je dalším obviněným vedoucí odboru informačních technologií místního magistrátu Petr Budínský a obviněný je i spolumajitel soukromé firmy ABM Morava Tomáš Musil, který je členem Věcí Veřejných. Kromě nich byl obviněn ještě jeden další podnikatel.

„Docházelo k nestandardnímu vypisování a průběhu veřejných zakázek. Šlo o tři zakázky na celkovou částku asi 1,2 miliónu korun. Výše škody se bude ještě upřesňovat,“ uvedl kriminalista Miloslav Šodek.

Foto: Policie ČR

Věci, které policie zabavila obviněným, mezi kterými je i ředitel Městské policie ve Frýdku-Místku.

„Bylo domluveno, že zástupce jedné soukromé společnosti osloví další dvě firmy, které se do zakázek přihlásí pouze formálně s tím, že vždy nabídnou vyšší cenu a spřízněná společnost tak zakázku vyhraje a získá prospěch,“ dodal Šodek.

Na případu kriminalisté pracovali delší dobu, zásah provedli v úterý. „Jednalo se o velmi rozsáhlou policejní akci, na které se podílelo tento týden 61 policistů služby kriminální policie a vyšetřování. Bylo provedeno čtrnáct domovních prohlídek. Při zadržení pachatelů jsme použili zásahovou jednotku, protože jeden z podezřelých je držitelem střelné zbraně a jeden z obviněných ovládá bojové umění,“ uvedl šéf frýdecko-místecké okresní policie Petr Klega.

Foto: Policie ČR

Věci, které policie zabavila obviněným, mezi kterými je i ředitel Městské policie ve Frýdku-Místku.

Milan Sněhota stál v čele městské policie ve Frýdku-Místku od roku 2009, dříve působil u Městské policie v Ostravě. Prozatímním vedením frýdecko-místeckých strážníků byl pověřen zástupce ředitele Ivo Kališ.

Skandál, který otřásá frýdecko-místeckým magistrátem a městskou policií, je podle opoziční ODS jen kapkou ledovce. „Dlouhodobě upozorňujeme na nedostatky v zadávání veřejných zakázek, ale ignorují nás. Takže jsme rádi, že se konečně podařilo objasnit první případ, a věříme v důsledné vyšetření. Myslíme si, že tato akce bude mít pokračování,“ řekl šéf místní ODS Petr Konůpka.

Dodal, že zatím nechce předvídat, zda bude opozice žádat vyvození osobní odpovědnosti, případně demisi některých z členů vedení města.

Vedení magistrátu, který ovládá koalice ČSSD, VV a KDU-ČSL, nechce situaci blíže komentovat. Tajemník magistrátu Petr Menšík na krátkém brífinku pouze přečetl vyjádření vedení města.

„Dosud jsme neobdrželi písemné vyhotovení obvinění našich zaměstnanců. Ze strany města musí platit presumpce neviny,“ řekl tajemník Petr Menšík s tím, že do doby pravomocného ukončení kauzy nebude město vůči obviněným činit žádné kroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám