Hlavní obsah

Soud povolil Pitrovi obnovu procesu a poslal ho do vazby

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud ve čtvrtek definitivně povolil podnikateli Tomáši Pitrovi obnovu procesu v kauze daňových deliktů z počátku 90. let. Pitr zároveň zůstane i nadále ve vazbě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pitr

Článek

Pitr byl souzen ze tří skutků krácení daně, u dvou z nich soud nyní povolil obnovu procesu (v kauze daňových deliktů a v případu vyvedení akcií Setuzy). U třetího, kdy šlo o pokus krácení daně, soud o novém procesu vůbec nejednal. Podle Pitrova advokáta Jana Křivánka je tak Pitr za tento skutek nadále pravomocně odsouzen. O výši trestu se bude rozhodovat v novém řízení.

Soud neakceptoval záruky

Křivánek řekl, že jeho klient proti rozhodnutí o vazbě nepodal stížnost, je tedy pravomocné. Obhájce doplnil, že soudu nabízel záruky v podobě kauce, dohledu probačního úředníka či písemného slibu, aby se jeho klient mohl dostat na svobodu. Soud však nic z toho neakceptoval.

Pitr byl počátkem dubna převezen do ČR ze Švýcarska, kde byl od roku 2010 ve vazbě na základě mezinárodního zatykače. Po návratu požádal o obnovu svého procesu.

Pitr, který se od roku 2007 skrýval v zahraničí, byl rok před tím potrestán za daňové podvody čtyřletým vězením. Následně dostal již jako uprchlý souhrnný šestiletý trest za nezákonné vyvedení akcií firem Setuza a Milo Surovárna. Škoda měla přesáhnout 700 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitr se rozhodl, že se vrátí do Česka

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr se rozhodl vrátit se do České republiky. Na dotaz Práva to v pátek potvrdil Pitrův český advokát Jan Křivánek. Pitr je nyní...

Výběr článků

Načítám