Hlavní obsah

Raději spáchali sebevraždu, než aby přišli kvůli dluhům svého syna o dům

Právo, Jaroslav Švehla
Zbyny

Smutný a zamotaný příběh, který ve středu ve dvě hodiny ráno vyvrcholil smrtí dvou seniorů, se odehrál v obci Zbyny na Českolipsku. Ukazuje se, že za vším byly narůstající dluhy a neschopnost je splácet.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Hasiči, kteří nad ránem vyjeli k požáru garáže a části rodinného domu v malé vísce nedaleko Máchova jezera, nalezli v domě mrtvou jednasedmdesátiletou ženu, jejího o tři roky mladšího manžela našli oběšeného v kůlně.

„Příčinu smrti ženy, okolnosti sebevraždy jejího manžela i příčinu vzniklého požáru šetří českolipští kriminalisté,“ informovala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková, a nastínila tak verzi, že starší pár, který se ocitl v bezvýchodné životní situaci, kdy měl za několik dnů přijít o střechu nad hlavu, ukončil život dobrovolně. Potvrzuje to i fakt, že v objektu byl nalezen také mrtvý pes a tři kanystry s benzínem.

V hlavní roli tragédie stály podle místních dlouholeté finanční problémy jejich syna, ze kterých se mu senioři pokoušeli pomoci, i přesto, že se matka několik let potýkala s vážnou nemocí. „Za jeho dluhy se zaručili domem, který tady před dvaceti lety postavili,“ říká roztřeseným hlasem soused.

„Z dluhu 90 tisíc korun se to totiž vyšplhalo až na 700 tisíc,“ dodal. Je jedním z mála lidí z vesničky, jež chtějí o důvodu neštěstí mluvit. Všichni jsou nečekanou událostí otřeseni.

„Byli to bezvadní lidé,“ pokyvuje hlavou další člověk ze sousedství, podle kterého ve smutném příběhu s tragickým koncem sehrál rozhodující roli jeden z obyvatel obce Zbyny. Ten měl dům od seniorů před časem koupit, aby měli na zaplacení synových dluhů. Jenže i on sám se údajně dostal do problémů, po roce přestal splácet a dům nakonec prodal.

„Ve smlouvě ale nebylo ošetřeno, že je tam nechá dožít, v pátek se proto měli vystěhovat. Je to hrozná tragédie,“ otáčí asi čtyřicetiletý muž skelný pohled směrem na ohořelou garáž a prázdný nízký domek za plotem, obtočený policejní páskou. „Já bych se styděl a odstěhoval bych se odsud,“ vzkazuje muži, který jeho sousedům prodal dům nad hlavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám