Hlavní obsah

Pochod za zmláceného chlapce v Břeclavi povedou radikálové

Právo, miv
Břeclav
Aktualizováno

Organizace nedělního průvodu Břeclaví na podporu zbitého chlapce se ujalo občanské sdružení Dělnická mládež, otevřeně sympatizující s pravicovými radikály z Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Jejich nahlášení akce splnilo požadovaná kritéria, původní svolavatelé demonstrace poslali městu oznámení s chybami.

Foto: Jana Pechová, Právo

ilustrační foto

Článek

Původní iniciátoři akce tak vyjdou zkrátka. "Máme dvě oznámení, u nichž chybí telefonní kontakt, snažíme se ty lidi kontaktovat alespoň mailem. Obě oznámení akce ale mají závažné vady, v jednom případě dokonce uvádí termín od 22. dubna do 22. června," upozornil ve středu ráno tajemník břeclavské radnice Zdeněk Opálka.

Organizátoři sami později připustili, že takový ohlas nečekali. Vzniklou situaci zjevně nezvládli. Vzhledem k vadám a absenci možnosti vyjednat s organizátory nápravu, ale vznikl prostor pro razantní zvrat. O pár desítek minut totiž bylo z pohledu městského úřadu vše jinak. Poštou dorazilo ohlášení akce Dělnické mládeže, které už potřebná legislativní kritéria splnilo. Trasa pochodu je plánována od nádraží na náměstí TGM.

Jsem hluboce znepokojen tím, že se této tragické, smutné a neomluvitelné události zmocnili pravicoví radikálové s extrémistickými sklony.
starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý

Opožděný pokus původních svolavatelů jednat o akci se stal zbytečným, pořadatelem jsou radikálové a uvádí očekávaný počet 500 až tisíc lidí. Oslovili matku napadeného chlapce. ”Slíbili mi, že se vše obejde ve slušnosti,” říká Oksana Zhyvachivska, jejíž syn se pomalu zotavuje po nedělním útoku Romů, při němž přišel o ledvinu a má poškozená játra.

Chlapec neměl cigaretu, tak po útoku tří násilníků leží v nemocniciVideo: Prima FTV

”Můžu potvrdit, že v neděli je organizátorem akce Dělnická mládež,” řekla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová. Policie se na akci chystá, byť je pochod svolán na 12.30 hodin k nádraží, trasu má oficiální pořadatel rezervovanou na dobu dvanácti hodin.

"Jsem hluboce znepokojen tím, že se této tragické, smutné a neomluvitelné události zmocnili pravicoví radikálové s extrémistickými sklony. Vyzývám všechny, aby se distancovali od takového zneužití případu,” řekl starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý.

Nedělního průvodu se zúčastní i předseda radikální DSSS Tomáš Vandas. Původně se spekulovalo, že do Břeclavi vyrazí už v pátek 20. dubna, což je mimochodem den narozenin Adolfa Hitlera, to se však nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám