Hlavní obsah

Desetiletý chlapec vylovil zpod ledu kamarádku

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli měl od rodičů výslovně zakázáno chodit na led, protože byl ještě příliš tenký, tehdy desetiletý Rudolf Duraj se nechal zlákat kamarádkami Denisou a Kristýnou. Po škole s nimi vyrazil vyzkoušet nové brusle od Ježíška.

Foto: Michal Krumphanzl

Ocenění Dana Drábová a destiletý Rudolf Duraj s prezidentem Václavem Klausem

Článek

První se na zamrzlou požární nádrž ve Slivonicích na Strakonicku hrnula Denisa. Zdolala metr, metr a půl od břehu, když se pod ní led prolomil.

Rudolf neváhal a děvče bleskurychle zachránil. Za svůj hrdinský čin převzal v úterý na Pražském hradě od prezidenta Václava Klause Zlatý kříž. Ocenění za nejlepší záchranářské činy za uplynulý rok se rozdávala potřinácté.

„Šli jsme na požární nádrž bruslit,“ začal vyprávět Právu. „Denisa mě předběhla, led nejdřív držel, ale pak se prolomil. Asi tak metr od břehu se skoro úplně potopila,“ vzpomínal na okamžiky z loňského ledna blonďáček, kterého na Hrad doprovodili rodiče a mladší bráška Radim.

„Sahal jsem do vody, nejdřív jsem ji držel za vlasy, pak za ruku, až jsem ji vytáhl. A pak řvala, že se jí rozbil mobil,“ líčil dnes jedenáctiletý školák. Věděl, že si má na led lehnout, aby nepopraskal ještě víc.

Vše "prasklo" po dvou dnech

Děti se po nechtěné koupeli vydaly k Durajovým, kde Rudolf vyždímal oblečení a dívence půjčil svoje suché šaty. Prokřehlá Denisa se zahřála na peci. Nikdo z dospělých nebyl doma.

„Nevolali jsme nikomu, oblečení uschlo, a tak šla domů. Akorát boty zůstaly mokré a podle toho její maminka poznala, že se něco stalo,“ přiznal Rudolf.

„Doma bylo naklizeno, vyčištěno, opravdu, jako kdyby kluk strávil celý den doma. I úkoly měl hotové… Jenže za dva dny přijeli z jeho školy a maminka zachráněné holčičky a teprve pak všechno prasklo,“ prozradil otec.

Juniorovi vštípil záchranářské základy strýc hasič, v jehož šlépějích se klučina možná jednou vydá. Má k tomu dobře nakročeno. Po loňské záchranné akci se do podobné situace dostal i letos ve Volenicích, kam se rodina mezitím přestěhovala. Z mrazivé vody totiž vylovil další dvě dívky, které zahučely pod led.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám