Hlavní obsah

Zfetovaný mladík v Brně znásilnil mladou dívku, dostal devět let

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Krásné prázdninové odpoledne se v Brně loni v červenci pro jednadvacetiletou dívku změnilo jako mávnutím kouzelného proutku v noční můru. Cestou od tramvaje za kamarádkou ji totiž napadl o dva roky mladší Rom Josef Mucha, zatáhl ji do lesa a nedbaje jejích proseb ani pláče ji znásilnil. Muchu za to v úterý potrestal brněnský Krajský soud devíti lety vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Josef Mucha před soudem tvrdil, že nešlo o znásilnění, ale o dobrovolnou soulož.

Článek

Dívka po útoku utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu a dodnes má velké psychické problémy.

K útoku došlo v polovině července v Brně-Starém Lískovci. „Obžalovaný po vystoupení z tramvaje dostihl dívku, sahal jí pod šaty a pod kalhotky, chtěl se s ní líbat. Snažila se mu utéct, ale on jí pohrozil, že má nůž a že ji bodne do břicha. Nakonec ji zatáhl do lesíka, kde ji dál osahával a přestože se bránila, přinutil ji k orálnímu sexu a pak i k souloži,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Mucha před soudem tvrdil, že dívka s ním šla dobrovolně. „Čichali jsme s kamarády toluen. Pak jsme jeli s tou holkou spolu tramvají, šla stejnou cestou. Šel jsem za ní, jestli nemá cigaretu. Pak jsme šli do lesa, sedli jsme si, měla slzy v očích, a tak jsem jí setřel slzu z tváře. Podívala se na mě a začali jsme se líbat,“ líčil událost téměř jako romantickou selanku mladík s tím, že nakonec došlo k dobrovolnému pohlavnímu styku, po kterém mu měla dát dívka ještě své telefonní číslo.

Dívka ale popsala, že Mucha se k ní měl už v tramvaji. „Než vystoupil, tak mě pohladil po tváři, já na něj zařvala, ať mě nechá být. Pak mě došel, chytnul mě a začal osahávat. Křičela jsem, ale on mi dal facku, pak řekl, ať dělám, že jsem jeho holka. Bránila jsem se, ale prohlásil, že má v kapse nůž a že mě bodne do břicha, že už to udělal," vypověděla znásilněná dívka.

"Pak mě strhl do lesa, sundal mi šaty, povalil na záda a lehl si na mě. Nemohl se ale do mě dostat, tak mě donutil k orálnímu sexu, nechtěla jsem, tlačil mi hlavu do klína. Pak mě posadil na sebe. Když to skončilo, chtěl po mě telefonní číslo, to jsem mu ale nedala. Nakonec mi řekl, že jestli někde ceknu, najde si mě,“ dodala tichým hlasem dívka.

Dívka má psychické problémy

Ani poté, co se dostala ze spárů násilníka, pro ni noční můra neskončila. Kvůli posttraumatické stresové poruše nyní dívka, která se dříve ráda bavila, nevychází takřka sama ven, měla problémy se spánkem a navíc stále musí chodit na zdravotní testy kvůli sexuálně přenosným chorobám.

„Má problém v kontaktu s muži, velmi se bojí Romů. Vyléčení se z posttraumatické stresové poruchy je dlouhodobá záležitost, někdy to přejde i do chronické podoby a zcela změní osobnost člověka,“ upozornila znalkyně.

Sexuolog u Muchy zjistil silné sexuálně agresivní a sadistické podněty, při vyšetření reagoval nejlépe na spoutané nebo mučené ženy. Podle svého obhájce proto za útok vlastně nemohl a měl by být propuštěn na svobodu. To ale senát v čele s Michaelem Vrtkem rázně odmítl.

„Soud obhajobě obžalovaného neuvěřil, byla účelová s řadou nesrovnalostí. Výpověď znásilněné je naopak podporována znalci i dalšími svědky. Při ukládání trestu soud přihlédl k tomu, že obžalovaný jednal ve zmenšené příčetnosti,“ prohlásil Vrtek. Muchovi hrozilo až 12 let kriminálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám