Hlavní obsah

Za vraždu babičky dostal vnuk 17 let, jeho komplic o dva roky méně

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I přes popírání viny odsoudil středočeský krajský soud jednadvacetiletého Lukáše Šefčíka z Nymburka za vraždu vlastní babičky. Mladík v pondělí odcházel od soudu s trestem 17 let vězení. Spolu s ním byl odsouzen dvaadvacetiletý Petr Novák, který se na udušení dvaasedmdesátileté ženy podílel. Ten by měl ve vězení strávit 15 let. Rozsudky zatím nejsou pravomocné.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lukáš Šefčík v soudní síni.

Článek

Událost se stala vloni v srpnu v Nymburku. Šefčík a Novák se podle obžaloby smluvili, že půjdou kvůli penězům a zlatu zabít Šefčíkovu babičku, aby měl Šefčík čím platit za drogy. Podle dohody Šefčík dusil ženu polštářem, Novák ji přitom držel za ruce.

Šefčík od začátku popíral vinu a výpovědi směřoval k tomu, že babička nejspíš zemřela přirozenou smrtí, a to právě v okamžiku, kdy nad ní stál s polštářem v ruce. Ve vazební věznici se dokonce pokusil kontaktovat prostřednictvím motáků Nováka a chtěl ho přimět, aby změnil svou výpověď. Šefčík totiž věděl, že chybí důležitý důkaz - výsledky pitvy, které by potvrzovaly udušení babičky.

Ona se probrala, prosila, ať ji necháme, ale on si sedl na polštář celou vahou.
odsouzený Petr Novák

Novák ale své matce vylíčil tragédii tak, že Šefčík ženu udusil polštářem. "Ona se probrala, prosila, ať ji necháme, ale on si sedl na polštář celou vahou," popisoval Novák. On sám prý odskočil od ženy ve chvíli, kdy se probrala ze spánku. Když viděl, že Šefčík nepřestává ženu dusit, odešel z místnosti. "Mohl jsem mu zabránit. Ještě mi nadával, že jí ani nedokážu držet ruce, pak jsem slyšel jen chrčení,“ řekl Novák.

Soud se kvůli absenci výsledků soudní pitvy nemohl opřít o tento zásadní důkaz. Když mladíci z bytu odešli s ukradeným zlatem za sotva 3.000 korun, Šefčík tvrdil kamarádům z party, že babičku skutečně udusil polštářem. "Chtěl jsem zamachrovat," odmítal u soudu vinu.

Když mrtvou ženu po čtyřech dnech objevila Šefčíkova matka, přivolaní záchranáři nenašli na těle nic podezřelého, co by ukazovalo na cizí zavinění, a pitva nebyla provedena. Vše se provalilo teprve po Novákově přiznání.

Šefčík se v pondělí hned v soudní síni proti rozhodnutí soudu odvolal, Novák si nechal lhůtu na vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám