Hlavní obsah

Vyděrač si nechal u Plzně shodit peníze z vrtulníku, teď stojí před soudem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Patnáct let strávil ve vězení za loupeže. Tentokrát Štěpán Vostracký zvolil méně drsný způsob jak přijít k penězům. Loni na podzim v roli anonymního vyděrače požadoval po státu milióny korun s výhrůžkou, že pokud nebude jeho požadavek splněn, odpálí nálož perunitu v panelovém domě v blíže neurčeném větším městě.

Vyděrač před soudem v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Hra na kočku a myš skončila po třech týdnech, kdy dvaapadesátiletého recidivistu kriminalisté zatkli ve sklepě paneláku na plzeňském sídlišti Vinice. Jeho případ začal v pondělí projednávat Krajský soud v Plzni, za zločin vydírání mu hrozí až šestnáct let za mřížemi.

Podle žalobkyně Václavy Brýdové dal o sobě Vostracký poprvé vědět v noci z 5. na 6. září, kdy vhodil do schránky na policejní služebně dopis, ve kterém požadoval 1,8 miliónu korun. Zdůvodnil to tím, že jeho rodině stát odmítl přiznat restituční nárok a v důsledku toho jí hrozí existenční katastrofa. K dopisu přiložil telefonní sim kartu s pinem určenou pro posádku vrtulníku, která měla podle jeho instrukcí peníze shodit ve dvou batozích na jím určené místo.

"Nejprve pod smyšleným jménem zavolal na tísňovou linku 158 a upozornil na dopis. Později prostřednictvím esemesek ale i dalšími telefonáty instruoval policisty, kdy má vrtulník odstartovat a určoval trasu, kudy má letět včetně cílového místa, kde mají být peníze shozeny," uvedla státní zástupkyně s tím, že policisté postupovali přesně podle jeho požadavků.

Mám dluhy asi 700 tisíc korun. Protože žádné peníze nemám, tak mě napadlo napsat vyděračský dopis.
Štěpán Vostracký

"Batohy byly z vrtulníku shozeny poblíž obce Terešov. Obžalovaný si je ale nepřevzal, neboť z místa ze strachu před zadržením utekl," pokračovala Brýdová s tím, že obžalovaný se pak na čas odmlčel. Znovu se Vostracký ozval o třináct dní později, a to opět výhrůžným dopisem, který stejně jako v prvním případě vhodil do policejní schránky důvěry a vzápětí na něj telefonicky upozornil. Požadovanou částku zvýšil na 2,4 miliónu korun a změnil i způsob předání.

Chtěl, aby část peněz policisté vhodili do sklepního okénka panelového domu ve Žlutické ulici s tím, že k předání druhé půlky dojde na parkovišti u nedalekého supermarketu.

"Policisty varoval, že když nedojde v jím určeném čase k vhození balíků s penězi do sklepa, tak bohužel, neboť je již odjištěna nálož. Pak několikrát policisty upozorňoval, kolik času jim zbývá na předání peněz. Odmítal ale sdělit informace o výbušnině a jejím umístění," popisovala žalobkyně další sled událostí.

Ještě než ale Vostracký mohl peníze převzít, detektivové ho vypátrali a zadrželi. Později se ukázalo, že výhrůžky s odpálením bomby byly plané.

Vostracký u soudu odmítl vypovídat a odvolal se na to, co řekl u policejního výslechu. "Mám dluhy asi 700 tisíc korun. Protože žádné peníze nemám, tak mě napadlo napsat vyděračský dopis. Počítal jsem s tím, že mi peníze shodí z vrtulníku u Těrešova, kde jsem také čekal. Telefonem jsem naváděl posádku vrtulníku, kudy má přesně letět. Pak mi přestal jít mobil, vrtulník tam začal kroužit, já se lekl a utekl," citoval z Vostrackého výpovědi předseda senátu Jan Špeta.

Že vyhodí do vzduchu panelák, prý nemyslel vážně. "O tom, jaké má účinky perunit, jsem si přečetl. Dopis jsem psal v množném čísle, abych zmátl policii, že je nás víc," prohlásil Vostracký před vyšetřovatelem.

Vyděračův dopis:

Před lety nám stát zamítl zcela oprávněnou restituci.  Díky tomu nám dnes hrozí existenční katastrofa včetně ohrožení životů. Požadujeme finanční hotovost ve výši 1800000 Kč.

V úterý 6.9. ve 13.00 hodin bude v obci Rokycany připraven vrtulník. Posádka bude mít u sebe dva menší tmavé batohy s popruhy přes ramena. V každém batohu bude v průhledném, vodě odolném obalu 900000 Kč, a to 600000 v bankovkách 2000 a 300000 v bankovkách 1000 kč. Všechny bankovky budou platné, použité a v různých sériích.

Dále bude mít posádka mobilní telefon se SIM kartou, kterou přikládáme. Pin je 2341. V úterý 6.9. ve 13. hodin vám zavoláme a upřesníme, kam budou peníze doručeny. V případě, že by jste nás nebrali vážně a nebo jste nedodrželi naše podmínky, bude v jednom z větších měst, v jednom panelovém domu v noci odpálena nálož 12 kg perunitu.

Pro zvýšení destrukčního účinku bude deset minut předtím rozpojeno hlavní plynové potrubí. Pak by jsme se s vámi opět spojili. Tuto záležitost nebudete nikterak medializovat.

Pozn. red: dopis není redakčně upraven.

Náklady na bezpečnostní opatření, do kterého se zapojilo šest desítek policistů, přišly ministerstvo vnitra na téměř dvě stě tisíc korun. Peníze bude po Vostrackém vymáhat soudní cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám