Hlavní obsah

Za falešnou maturitu hrozí muži z Hradce Králové tři roky vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Kvůli osobním problémům nedokončil před několika lety dnes 29letý muž z Hradce Králové středoškolské studium. Protože by se mu však maturitní vysvědčení hodilo, rozhodl se, že si ho koupí. Nyní mu ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o práci u policie je opravdu velký.

Článek

Obviněný v diskusním fóru na internetu našel kontakt na osobu, která falešné maturitní vysvědčení nabízela. "Zaslal jí potřebné osobní údaje, které byly nutné k vyhotovení falešného maturitního vysvědčení. Domluvili se také na ceně 16 tisíc korun a místu i času předání," řekla mluvčí hradecké policie Anna Pešavová.

Jméno toho, kdo mu vysvědčení poskytl, si prý ale už nepamatuje.

V listopadu 2010 se sešli v Praze, kde mu neznámá žena předala maturitní vysvědčení z průmyslové školy. "Muži se vysvědčení moc nezdálo a nechtěl ho koupit. Oobsahovalo rozdíly ve formulaci hodnocení. Nakonec se ženě podařilo muže ke koupi přesvědčit. Tvrdila mu, že si zatím nikdo na kvalitu vysvědčení nestěžoval," řekla mluvčí.

Obviněný vysvědčení porovnal s originály na internetu a usoudil, že pokud by vysvědčení někde předložil, přiliš by riskoval. Vysvědčení si doma ponechal asi dva měsíce a pak ho prý spálil.

Muž byl od ledna 2011 registrován na pracovním úřadě a v žádosti o zaměstnání jako nejvyšší dosažené vzdělání uvedl středoškolské s maturitou. "Při registraci u pracovní agentury předložil životopis, ve kterém rovněž uvedl jako nejvyšší dosažené vzdělání středoškolské s maturitou. Falzifikát vysvědčení nikdy nepředložil," řekla Pešavová.

Na nesrovnalosti upozornili hradecké policisty jejich kolegové z Teplic. "Muž se k činu doznal a svého jednání litoval. Prý se nacházel ve složité životní situaci a údajně vůbec nedomyslel důsledky svého jednání," uzavřela Pešavová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám