Hlavní obsah

Mladíci stojí před soudem kvůli vraždě babičky jednoho z nich

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Středočeského krajského soudu začalo ve čtvrtek líčení se dvěma mladíky obžalovanými z vraždy. Podle obžaloby jednadvacetiletý Lukáš Šefčík a dvaadvacetiletý Petr Novák společně vloni v srpnu zavraždili Šefčíkovu babičku v jejím nymburském bytě.

Článek

Poté, co ji udusili polštářem, ji okradli o zlato, které pak ve zlatnictví Šefčík prodal za tři tisíce korun. Motivem jejich brutálního činu bylo shánění peněz na drogy.

Výpovědi obou mladíků se ale dost rozcházejí. Šefčík hodně svaluje vinu na kamarády z party, kteří ho údajně ke všemu navedli. Vraždu dokonce plánovali na několik způsobů. Zvažovali otravu houbami či přejetí babičky. Nakonec se Šefčík vydal svou babičku zardousit, protože sháněl peníze na drogy a nasliboval peníze kamarádům.

Klukům jsem řekl, že jsem ji udusil, abych zamachroval.
obžalovaný

Nyní ale před soudem tvrdí, že měl babičku rád a nechtěl jí ublížit. „Klukům jsem řekl, že jsem ji udusil, abych zamachroval,“ tvrdil ve čtvrtek dopoledne před soudem. Opakoval, že s polštářem v ruce pouze stál za spící babičkou, ale když ji viděl, nedokázal jí ublížit. Novák ji podle něj chytl za ruce, žena přestala ve spánku chrápat a pak už nijak nereagovala. Teprve po čtyřech dnech, kdy šel s dalšími příbuznými k babičce na plánovaný oběd, našli ji mrtvou v posteli.

Novák, který šel se Šefčíkem, aby podle předchozí domluvy držel při rdoušení babičce ruce, vylíčil událost dost rozdílně. Podle něj se žena probudila, prosila, aby ji nechali. On se prý lekl a uskočil, zatímco Šefčík pod vlivem pervitinu a marihuany naopak sedl na polštář, kterým zakrýval ženě obličej, celou svou vahou a pokračoval v dušení. „Odešel jsem z místnosti, mohl jsem mu zabránit, ale neudělal jsem to, proto cítím vinu,“ uvedl ve výpovědi Novák, který před soudem odmítl vypovídat.

Zarážející je, že soud nemá k dispozici výsledky pitvy mrtvé ženy. Přivolaní záchranáři totiž na ženě nenašli žádné příznaky cizího zavinění smrti, usoudili, že zemřela přirozeně a pitva nebyla provedena. To je moment, kterého se snaží Šefčík využít. I ve vazební věznici se snažil Nováka přimět, aby svou výpověď změnil, protože jim prý nikdo nemůže bez pitvy nic dokázat. Líčení pokračuje výpověďmi svědků, rozsudek by měl padnout v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám