Hlavní obsah

Muž ubil seniora nohou od židle, odpyká si deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za loňskou vraždu seniora na Olomoucku ve středu Vrchní soud v Olomouci o dva roky navýšil trest pro pětašedesátiletého muže. František Zacpal si tak ve vězení místo původních osmi odpyká deset let.

Foto: Petr Marek, Právo

František Zacpal u olomouckého krajského soudu.

Článek

Odvolací soud tím vyhověl žádosti státního zástupce, který požadoval přísnější trest. Muž napadl po předchozím konfliktu třiaosmdesátiletého seniora ulomenou nohou od židle a nakonec i kuchyňským nožem. Senior na místě vykrvácel. Původně útočníkovi hrozilo až 18 let vězení.

„Rozsudek krajského soudu jsme zrušili z podnětu státního zástupce. V tomto případě nebyly splněny podmínky pro výjimečné uložení trestu pod spodní hranicí trestní sazby. Desetiletý trest odpovídá všem okolnostem případu. V plném rozsahu jsme tak vyhověli státnímu zástupci,“ řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Tragédie se stala v dubnu loňského roku v Dubu nad Moravou. Předcházela jí narozeninová oslava Zacpalovy manželky, kam byli pozváni i sousedé.

Podle rozsudku nejprve důchodce napadl Zacpala, a tím mu způsobil drobná poranění v obličeji. Silně opilý muž si ale nic nenechal líbit a útok mu vrátil s razantní silou. Důchodce nejprve bil ulomenou nohou od židle do obličeje a hlavy. Nakonec si ze stolu v pokoji vzal kuchyňský nůž a opakovaně ležícího důchodce bodal do krku a zad tak dlouho, až se čepel nože ulomila. Útočník pak z domu odešel a jeho soused vykrvácel. Podle odborníků se jednalo o mimořádně brutální útok.

Proč muže zabil, se neví

Krajský soud původně uložil Zacpalovi trest na spodní hranici sazby. Soudce byl tehdy toho názoru, že s ohledem na věk a osobnost bude dosaženo účelu trestu. S tím nesouhlasil žalobce. Státní zástupce mimo jiné poukazoval na způsob provedení činu. Odvolací soud mu nakonec vyhověl i v navrhované výši trestu.

Motiv brutálního útoku se soudům nepodařilo zjistit. Proč čin spáchal, nevěděl ani sám Zacpal. Nad motivem marně přemýšleli i příbuzní obou stran. Zacpal svého jednání před soudem několikrát litoval a už dříve rozsudek přijal stejně jako jeho rodina s pláčem.

Reklama

Výběr článků

Načítám