Hlavní obsah

Kuplíři, kteří vozili prostitutky až z Hondurasu, stanuli před soudem

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Krajský soud v Ostravě se ve středu začal zabývat novým případem mezinárodního obchodu s prostitutkami. Tři muži a dvě ženy se zodpovídají z toho, že v roce 2010 dováželi z Latinské Ameriky do Česka mladé ženy, kterým nejprve naslibovali práci v restauracích, pak je ale donutili k poskytování sexuálních služeb. Obžalovaní se rozhodli nevypovídat, případně svou vinu popírají.

Kuplíři z Ostravy dováželi prostitutky až z HondurasuVideo: Právo

 
Článek

Zatímco Tomáše Janošce, který ženy v zámoří najímal, přivedla eskorta z vazby, další čtyři obžalovaní Ivo Fojtík, Ivan Paleček, Alena Májíčková a Renáta Najzarová jsou vyšetřování na svobodě. Podle obžaloby se všichni dopustili trestných činů obchodování s lidmi a někteří i kuplířství, případně nedovoleného ozbrojování.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní zleva: Ivo Fojtík, Alena Majíčková a Tomáš Janošec u soudu.

„Jedná se o skupinu osob, která měla mezi sebou rozdělené úkoly. Dováželi ženy z Latinské Ameriky, zejména z Hondurasu za účelem poskytování prostituce. Na území České republiky se ženy dozvěděly, že musí poskytovat sexuální služby, aby přinejmenším nahradily náklady na cestu do Evropy,“ uvedla státní zástupkyně Jarmila Alizeyová. Dodala, že ženy v podstatě ani nevěděly, do které evropské země se dostaly.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Fojtík u soudu

„Tomuto nátlaku se vzhledem k jazykové bariéře, rozdílnému kulturnímu prostředí a osamocenosti podvolily a prostituci provozovaly, přičemž peníze získané prostitucí jim obžalovaní uhradili pouze částečně, nebo vůbec,“ tvrdí obžaloba.

Kromě žen z Hondurasu skupina podle obžaloby kořistila také z prostituce, kterou ve veřejných domech zejména v Ostravě prováděly české ženy. Přestože šlo podle policie o poměrně rozsáhlou činnost, obžaloba hovoří jen o několika jednotlivých případech, které se podařilo jednoznačně prokázat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Renáta Najzarová u soudu

Obžalovaní však vinu odmítají. „Můj klient zcela popírá, že by se na trestné činnosti podílel, jak je uvedeno v obžalobě. Byl sice policejními orgány označen za jednoho z pachatelů, otázkou ale je, zda toto všechno se prokáže,“ uvedla obhájkyně Ivana Palečka Marcela Neuwirthová.

Vinu odmítá také podnikatel Ivo Fojtík z Frýdku-Místku. „Já jsem se toho vůbec neúčastnil,“ řekl Fojtík s tím, že žádné ženy z Hondurasu nevozil. „Vlastně ani nevím, proč jsem tady,“ dodal s tím, že u soudu nebude vypovídat.

U ostravského soudu budou v tomto týdnu vypovídat svědci, poté bude případ pravděpodobně odročen. Zatím není jasné, za jak dlouho by mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám