Hlavní obsah

Sex se školačkou vynesl bývalému řediteli ZŠ podmíněný trest

Právo, Karel Otcovský

Láskou k nezletilé si pořádně zkomplikoval život pětačtyřicetiletý bývalý ředitel základní školy v Libouchci na Ústecku Zdeněk Fišer. Teplický okresní soud ho v úterý za pohlavního zneužití čtrnáctileté dívky potrestal dvouletou podmínkou

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Zdeněk Fišer (vpravo) se radí se svým advokátem.

Článek

K pohlavnímu styku mezi zralým mužem a školačkou došlo nejméně dvakrát během loňských letních prázdnin na louce pod Komáří vížkou na Teplicku, Tam oba hlavní aktéři kauzy tajně trávili společné chvíle. Obžalovaný sex s nezletilou přiznal. Co se stalo, bere to jako osobní selhání.

Fišer vypověděl, že soulož s dívkou, při kterém jí připravil o panenství, dopředu neplánoval. „Vyplynulo to ze situace, do ničeho jsem jí nenutil, bylo to z obou stran dobrovolné,“ zdůraznil obžalovaný.

Důvěrnosti přerostly v zamilovanost

Dívku, která nebyla jeho žačkou, poznal v jejích šesti letech, jako vedoucí tanečního kroužku v Chlumci na Ústecku. Loni v květnu si začali psát na Facebooku, kde se mu dívka začala svěřovat se svými problémy. Protože sám v té době procházel manželskou krizí, zájem mladé slečny o jeho rady a zkušenosti ho těšil.

Později se začali scházet. „Povídali jsme si, bylo nám spolu dobře. Postupem času jsme se velmi sblížili a náš vztah přerostl v zamilovanost. Na svůj věk byla velmi vyzrálá a inteligentní,“ řekl Fišer.

Protože jeho výpověď potvrdila na polici i nezletilá dívka, byl případ pro soudce Jaroslava Malchuse po skutkové stránce od začátku nesporný. Fišerovi vyměřil dvouletý trest odnětí svobody, podmíněně odložený na dobu tří let. Navíc nesmí čtyři roky pracovat s dětmi do 15 let v zájmových kroužcích.

Obžalovanému zřejmě polehčila okolnost, že svého jednání lituje a že s dívkou již není v žádném kontaktu. Rozsudek je pravomocný, neboť státní zástupce i obžalovaný se vzdali práva na odvolání.

Učitele udali obyvatelé obce

Vztahu pedagoga s o mnoho let mladší svěřenkyní si všimli obyvatelé Libouchce, jeden z nich na něj upozornil policii. Po listopadovém obvinění skončil Fišera v teplické vazební věznici. O dva měsíce později vyhověl ústecký krajský soud jeho stížnosti a z vazby ho propustil. Kantor se pak vrátit do školní funkce, byť se to většině rodičů a učitelskému sboru nelíbilo. Jiní se ale za něj postavili a dokonce sepsali petici za jeho setrvání ve funkci.

Podle autorů petice bylo za Fišerovým obviněním vyřizování osobních účtů. „Vždy byl svědomitým ředitelem, školu pozvedal, zveleboval a vždy se snažil, aby se zde naše děti cítily bezpečně. My, kteří jsme s ním a jeho rodinou trávili mnoho volného času na soutěžích, ve škole i na výletech, jsme si nikdy nevšimli byť jediného náznaku, že by byl schopen našim dětem jakkoli ublížit. Spíše naopak, vždy jim, i nám rodičům, pomáhal a děti ho měly vždy velmi rády," stálo mimo jiné v petici.

Podle starosty Libouchce Jiřího Štěrby (STAN) šlo o zoufalou iniciativu skupiny ředitelových „fanynek“, pod kterou se sešlo jen několik málo podpisů.

„Šlo o naivní a nelogickou aktivitu,“ řekl Právu starosta a připomněl, že obec, co by zřizovatel školy, neměla ze školského zákona do pravomocného rozhodnutí soudu páky, jak ředitele z funkce odvolat. „Pan Fišer ale pod tlakem veřejnosti nakonec sám rezignoval a ze školy odešel,“ poznamenal Štěrba.

To však nestačí rodičům zneužité dívky. Za narušení výchovy a mravního vývoje své dcery, požadují po jejím prvním ctiteli odškodné ve výši 100 tisíc korun. Soudce je s požadavkem odkázal na občansko-právní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám