Hlavní obsah

Dopadli gang kuplířů ze "slavné" E55, dívky bili a nutili jim pervitin

Praha
Aktualizováno

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odhalil a zadržel desetičlennou mezinárodní organizovanou skupinu, která se na silnici E55 několik let zabývala obchodováním s lidmi, kuplířstvím a výrobou drog. V sobotu o tom informoval mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hlavou organizace byl podle detektivů třicetiletý Čech, který už je ve vězení za jinou trestnou činnost. Pět mužů bylo na návrh českobudějovického státního zástupce vzato do vazby, čtyři jsou stíháni na svobodě.

Zadrženým mužům hrozí až dvanáctileté vězení. Skupina se scházela v motorestu ve Skoronicích.

Podle policie bylo ve skupině sedm Čechů, jeden Slovák, Ukrajinec a Chorvat. Mladé ženy a dívky kontaktovali v hernách, na diskotékách nebo u diagnostických ústavů. Nabízeli jim peníze a slušnou práci. Ženy oslovovali na Ostravsku, na severu i na jihu Čech, ale i na Slovensku. Jejich ideální obětí byla žena v tíživé ekonomické situaci nebo drogově závislá.

Vyšetřování ukázalo, že každý z mužů měl určenou oblast, kterou mu odsouhlasil šéf skupiny a kde pracovala "jeho" prostitutka.

Pokud se s ženou domluvili, odvezli ji do jižních Čech a u silnice E55 vedoucí do Rakouska ji nutili k prostituci. Když nebyli spokojeni s jejím výdělkem, který měl činit nejméně 150 eur (asi 3600 korun) za den, nedostala podle vyšetřovatelů najíst, byla bita či nedostala dávku drogy.

Dělali z žen závislé na pervitinu

Pervitin vyráběl jeden z mužů, který jej pak prodával, ale také jen předával organizátorovi a dalším členům gangu. Někdy drogu ženy dostávaly i proti své vůli, aby si na ni vytvořily závislost. "Podle detektivů minimálně v jednom případě byl pervitin nitrožilně aplikován mladé ženě i přes její aktivní odpor," uvedl Hanták.

Během domovních prohlídek byla nalezena varna na výrobu pervitinu a menší množství krystalické látky, které bylo posláno k expertize. Policisté našli i několik osobních dokladů žen.

Skupina páchala trestnou činnost několik let. Podle odhadů vyšetřovatelů za tu dobu přinutili k prostituci několik desítek žen ve věku 16 až 40 let. Jejich výdělek většinou končil v hracích automatech.

Před otevřením dálnice do Drážďan byla E55 na severu Čech obležena prostitutkami a "nočními kluby", v nichž často nabízely služby ženy z Balkánu a postsovětských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám