Hlavní obsah

Kvůli znásilňování asistentek stíhaný lékař neuspěl u Ústavního soudu

– Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost lékaře Jaroslava Bartáka proti loňskému vzetí do vazby. Barták je podezřelý ze sexuálního napadání svých asistentek. Soud řešil stížnost od listopadu, její odmítnutí bez dalších podrobností potvrdila mluvčí ÚS Jana Pelcová. Policie před několika dny předala státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby. Za sedm trestných činů hrozí Bartákovi až 12 let vězení.

Článek

Proti lékaři, který se pyšnil kontakty s mnoha prominenty, svědčí deset žen. Spolumajitel modřanské kliniky je stíhán za znásilnění, sexuální nátlak, vydírání, nebezpečné vyhrožování, těžké ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Barták se hájí tím, že jeho asistentky měly sex ve smlouvě a šlo o prostitutky. Prý jde o spiknutí s cílem ho diskreditovat.

Kriminalisté nedávno lékaři zpřísnili právní kvalifikaci jednoho z trestných činů. Bartákovo jednání se prý těžce podepsalo na psychice tří žen. Kvůli údajnému způsobení těžké újmy tak hrozí lékaři místo desetiletého až dvanáctileté vězení.

Barták je od loňska stále ve vazbě. Státní zástupce mu ji v březnu prodloužil kvůli obavě, že by mohl uprchnout nebo ve své trestné činnosti pokračovat. Proti prodloužení vazby podal Barták další stížnost, o níž by měl rozhodovat pražský městský soud.

Bartákovu aféru spustila jedna z jeho bývalých asistentek Lucie, kterou údajně lékař trýznil na dovolené na Filipínách. Dívka už dříve vypověděla, že ji vylákal pod záminkou pracovní cesty, tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí. Později se přidaly s oznámeními další ženy.

Policie zadržela Bartáka koncem srpna loňského roku na pražském letišti po jeho návratu z dovolené. Po několikahodinovém výslechu ho obvinila a soud jej posléze poslal do vazební věznice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám