Hlavní obsah

Hromadný úhyn divočáků v Milíkově má na svědomí zřejmě travič

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Myslivci v Milíkově na Tachovsku bijí na poplach. V pátek vylovili z řeky dalších šest uhynulých divočáků. Tento týden už našli celkem dvanáct mrtvých zvířat. Pitva vyloučila, že by se zvířata ve vodě utopila, jejich smrt nesouvisí ani s chorobou.

Hromadná otrava divočáků na TachovskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

"Směřuje to na úmyslnou otravu. Po dohodě s veterináři budeme podávat trestní oznámení,“ řekl Právu Josef Plzák ze společenstva, které se stará o zdejší honitbu. Podle něj se jednalo vesměs o dospělé kusy. "Jsou to už vyzrálá, velká prasata. Ta se umějí chovat, jen tak nic je nezaskočí. O žádné nešťastné náhodě nemůže být řeč. Tady šlo jasně o lidský zásah," prohlásil Plzák.

Ten naznačil, že už v minulosti se někdo snažil místním myslivcům škodit. "Například nám někdo nasypal střepy do krmeliště, aby se zvěř popíchala. Bourají nám kazatelny anebo ničí čerstvě vysázené stromky," prohlásil Plzák.

Že jde v případě mrtvých divočáků skutečně o hromadnou otravu, potvrdil Právu i ředitel Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý. "Pitva příčinu smrti neodhalila. Víme ale jistě, že nedošlo k utonutí a negativní jsou také testy na mor. Bude nutné provést rozbory biologických vzorků," sdělil Bílý.

Podobný případ podle něho řešili veterináři na jižním Plzeňsku. Neznámý travič tam v lese nalíčil potravu, do které přidal jed. "Tehdy na otravu karbofuranem uhynulo dvanáct prasat," připomněl Bílý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám