Hlavní obsah

Bývalá šéfka domažlických státních zástupců si koleduje o další průšvih

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by jí nestačilo, že si nadělala už dost problémů a ostudy. Teď si koleduje o další průšvih. Řeč je o bývalé šéfce domažlického státního zastupitelství Heleně Rakové, která kvůli loňskému prohřešku v dopravě složila funkci a dnes je řadovou žalobkyní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právě s postihem za dopravní nehodu, od níž ujela a pak se před policisty zapírala, se zřejmě nechce smířit. Právu se podařilo zjistit, že se snažila využít mnohaleté známosti s bývalou kolegyní a dnes úřednicí na odboru dopravy klatovského městského úřadu, kde správní řízení probíhá.

S žádostí o pomoc se Raková ozvala úřednici a někdejší klatovské státní zástupkyni Zlatuši Ondrákové den po svém výslechu na radnici. Společně případ probíraly. Raková chtěla radu, jak se má bránit.

„Volala mi na mobil. Ptala se mě na to, jaké jsou možné opravné prostředky. Nevím, proč se mě na to ptala. Řekla jsme jí pouze to, co si každý může vyčíst ve správním řádu,“ reagovala na dotaz Práva Ondráková s tím, že jí Raková poslala ještě dvě esemesky, jejichž obsah se tohoto případu rovněž týkal.

„V jedné mi napsala, že ztratila nějaké papíry, a v té druhé, že už je našla. Oznámila jsem to svému nadřízenému,“ dodala Ondráková. Potvrdila, že se s Rakovou znají třicet let. „Žádné kamarádky ale nejsme. Proč mi volala, nevím. Možná z toho byla nervózní a myslela si, že jí nějak mohu pomoci,“ uzavřela.

Přestupkové řízení s Rakovou dostal na starosti úředník Miroslav Křížek. „Kolegyně Ondráková se o ten případ vůbec nezajímala, pouze se zmínila, že jí paní Raková volala a dotazovala se něco ohledně toho případu a že jí v podstatě neměla co říci, protože o tom nic neví,“ uvedl.

Rozhodnutí už vydal. „Dotyčné jsem ho poslal poštou. Zatím nemám potvrzení o převzetí,“ sdělil dále Křížek.

V době, kdy Rakové spis na úřad dorazil k projednání, ležela Ondráková doma v horečkách. „Jak se znají, to nevím. Paní Ondráková ale nesignalizovala nic, co by nás přimělo se ve věci vyloučit,“ řekl zástupce vedoucího odboru dopravy klatovského městského úřadu Karel Baštář.

Nechce si kazit svátky

Sama Raková přiznává, že Ondrákovou kontaktovala. Nevidí ale na tom nic špatného.

„Přestupkovou agendu neznám, a proto jsem se jí ptala na možnosti odvolání. V těch esemeskách jsem ji požádala, jestli by mohla pro mne vyžádat protokol, který se mnou ten úředník sepisoval. Nemohla jsem ho totiž doma najít. Pak jsem ale zjistila, že si ho půjčil manžel, a tak jsem jí poslala zprávu, že už jsem ho našla,“ prohlásila žalobkyně.

Na otázku, proč si dosud na poště nevyzvedla vydané rozhodnutí, reagovala emotivně s tím, že do toho nikomu nic není. Později to komentovala slovy: „Nechci si tím kazit velikonoční svátky.“

Nabourala a odjela

Raková bourala se svým soukromým vozidlem 14. listopadu dopoledne přímo ve městě. Při odbočování z Komenského ulice do ulice U Pošty vyjela mimo komunikaci a narazila do zábradlí, na kterém způsobila téměř pětitisícovou škodu. Nevystoupila ani z auta a okamžitě odjela pryč, přitom ze zákona měla povinnost přivolat policisty a vyčkat na místě jejich příjezdu.

Nehodu zachytila bezpečnostní kamera, a navíc jí po nárazu odpadla registrační značka, čehož si nevšimla. Podle ní policisté zjistili, komu vůz patří.

Raková pak ještě několik hodin po nehodě dělala mrtvého brouka a před policisty se zapírala. Oznámení učinila až pozdě odpoledne s tím, že měla zdravotní problémy. Záležitost brala za prkotinu, která se zbytečně nafukuje. Zpočátku nechtěla o své rezignaci ani slyšet, přestože jí to bylo doporučeno krajskou státní zástupkyní. Funkce se pak dobrovolně vzdala až po měsíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám