Hlavní obsah

Promluví Pitr o českém podsvětí? Policisté si od něj hodně slibují

Právo, Jakub Troníček

Návrat kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra do rukou českých úřadů by mohl mít zásadní vliv na množství kriminálních kauz, které se doposud detektivům z různých složek policie nepodařilo objasnit. Právě Pitr je totiž doslova chodící studnice informací, a mohl by tak vrhnout světlo do doposud temných zákoutí českého podsvětí, byznysu a politiky.

Foto: Právo

Tomáš Pitr

Článek

Pitr byl dlouho například nejbližším spolupracovníkem zavražděného podnikatele a nekorunovaného krále českého podsvětí Františka Mrázka a v této souvislosti se spekuluje i o tom, že po něm „zdědil“ pověstný Mrázkův archív.

Tedy několik tašek doslova napěchovaných kompromitujícími informacemi na množství lidí z byznysu, mafiánského prostředí, ale i vysoké politiky, které Mrázek léta pečlivě shromažďoval.

Kromě toho zná Pitr pozadí celé řady závažných násilných kauz, které hýbaly českou společností v období od poloviny devadesátých let až do Mrázkovy popravy z roku 2006.

„Určitě toho ví hodně nejen o vraždě Mrázka, ale i o okolnostech dalších mafiánských mordů. On se v tom prostředí dlouho pohyboval,“ řekl Právu jeden z bývalých detektivů, který v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu spletenec více než třiceti vražd kolem Mrázka po jeho likvidaci vyšetřoval.

„Pokud za ním půjdou schopní lidé, kteří budou znát souvislosti a přesvědčí ho, aby mluvil, mohlo by to být zajímavé,“ poznamenal k tomu exdetektiv, který si nepřál být jmenován.

Současné vedení protimafiánského útvaru se k tomu včera nechtělo jakkoli vyjadřovat. Bezprostředně po Pitrově zadržení ve Švýcarsku v roce 2010 nicméně šéf této jednotky Robert Šlachta Právu řekl, že se o jeho informace útvar rozhodně zajímat bude.

„Těch věcí, které ví, je spousta – a my se budeme samozřejmě snažit dostat ke všem,“ konstatoval Šlachta. Kolik spisů by mohli detektivové díky Pitrovým informacím otevřít, nechtěl tehdy jejich šéf odhadovat, nicméně uvedl, že by jich mohlo být skutečně hodně.

Kontakty Mrázka odkryla Krakatice

Není to ale jen násilné vyřizování účtů mezi českými mafiány, k čemu by mohl Pitr vypovídat, díky svým aktivitám by mohl osvětlit i některé velké ekonomické kauzy. To se týká třeba údajné korupce při privatizaci Unipetrolu, tunelování Union banky nebo kauz spojených s dalším uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem.

„K tomu Pitr v závěru de facto přeběhl od Mrázka,“ poznamenal v této souvislosti bývalý detektiv z protikorupční policie Karel Tichý. Právě on v rámci legendárního spisu Krakatice o prorůstání organizovaného zločinu do politiky Mrázkovu skupinu a její kontakty do státní správy dlouho sledoval.

Pitr by podle něj mohl promluvit i o aktivitách některých bývalých i současných politiků. „Možná jsou teď poněkud nervózní například někteří bývalí ministři zemědělství, protože to je oblast, o kterou se skupina systematicky zajímala,“ řekl Tichý.

Současný první náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška, který v minulosti na protimafiánském útvaru přímo řídil speciální vyšetřovací tým k Mrázkově vraždě, teď nechtěl možný přínos Pitra pro vyšetřování komentovat, detektivy ale k aktivitě v tomto směru přímo vybídl. „Doufám, že si policisté s panem Pitrem promluví,“ řekl Právu Hruška.

Pokud budou chtít mít jistotu, že Pitra v českém vězení ještě zastihnou, měli by za ním vyšetřovatelé přijít nejpozději do 20. dubna. Právě tehdy bude totiž pražský vrchní soud posuzovat Pitrovu žádost o obnovení jeho procesu, a pokud mu vyhoví, bude Pitr volný. Už dříve totiž obnovu procesu v kauze daňových úniků z roku 1994 povolil Městský soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám