Hlavní obsah

Milost pro policistku nebyla podle vyšetřovatelů koupená

Právo, Patrik Biskup

Prezidentskou milost, kterou v roce 2009 dostala policistka Radka Kadlecová, neprovázela žádná korupce. To je výsledek policejního vyšetřování, které se rozběhlo loni na podzim po zveřejnění svědectví dvou lidí, kterým se měla pochlubit, že milost pro ni byla zaplacena.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicistka Radka Kadlecová u soudu

Článek

„Věnovali jsme se tomuto případu několik měsíců, vyslechli jsme přes čtyřicet lidí včetně zaměstnanců kanceláře prezidenta republiky. Nezjistili jsme ale nic, co by prokazovalo trestné jednání při udělení této milosti,“ řekl ve středu Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Spis už policie uzavřela a odložila.

Dnes již bývalá inspektorka karlovarské cizinecké policie byla odsouzena za to, že od roku 2007 přijímala úplatky od cizinců za přednostní vyřizování agenty spojené s povolováním pobytu v Česku. Nejprve dostala podmínku, ale odvolací soud později změnil trest na dvouleté vězení.

Před nástupem do věznice se zhroutila a byla hospitalizována na psychiatrické klinice v Ostrově nad Ohří. Po propuštění požádala o prezidentskou milost. Později se na psychiatrii vrátila a soudce jí odložil nástup do výkonu trestu ze zdravotních důvodů. A právě při druhé hospitalizaci na psychiatrii se podle týdeníku Respekt svěřila ošetřujícímu lékaři Martinu Konečnému, že už je „pro ni zakoupena milost u prezidenta republiky“.

Tu také skutečně o několik měsíců později dostala. „Prezident Radce Kadlecové prominul trest odnětí svobody v trvání dvou let. Přihlédl k zárukám mnoha žadatelů včetně starosty z místa bydliště a k zdravotnímu stavu odsouzené,“ uvedl tehdy na svých webových stránkách Pražský hrad.

Cítil jsem se podveden

Druhým svědkem, kterému Kadlecová řekla o okolnostech udělené milosti, je starosta města Chyše Miroslav Dorňák. Byl to on, kdo prezidentovi napsal dopis s prosbou o shovívavost, když policistka žádala svoje rodné město o podporu. Přímo od Kadlecové se později dozvěděl, že milost byla koupená a dopis, kterým se za ni přimlouval na Hradě, byl pro ni jen formalitou, aby měla něco v ruce.

„Řekla mi to, když jsem ji náhodou potkal pár měsíců poté, co dostala milost. Cítil jsem se podvedený, ale trestní oznámení jsem tehdy nepodával, protože rozhovor proběhl jen mezi čtyřma očima a neměl jsem to jak dokázat. Když mě nyní policie kontaktovala, poctivě jsem vypověděl, co mi tenkrát řekla. Mají to v protokolu,“ sdělil Právu starosta.

Jména jsem říci nemohl

S policií spolupracoval i psychiatr Konečný. „Podrobně jsem jim popsal všechno, co o té věci vím. A to včetně dvou rozhovorů se dvěma osobami, které nezávisle na sobě hovořily o dvoumiliónovém úplatku prezidentské kanceláři. Policisty jsem upozornil na to, že jména osob uvést nemohu s ohledem na lékařské tajemství. Byl jsem ale z jejich strany ubezpečen, že jsou schopni přes soud velmi rychle vyřídit zbavení mlčenlivosti. Od té doby se mi už nikdo neozval,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám