Hlavní obsah

Uprchlý podnikatel Pitr už je ve věznici v Brně

Právo, Novinky, Jakub Troníček, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odsouzený podnikatel Tomáš Pitr, který od svého zatčení v červenci předloňského roku seděl ve švýcarské vazbě, byl ve středu za přísného utajení dopraven zpátky do České republiky. Čeští policisté, kteří ho převzali přímo v zemi pod Alpami od tamních kolegů, přitom kvůli konspiraci zvolili cestu přes vídeňské letiště do vazební věznice v Brně.

BEZ KOMENTÁŘE: Pitra převezla limuzína do vazbyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Krátce po půl šesté se přiřítila před vjezd brněnské vazební věznice kolona několika civilních policejních vozidel. Uprostřed byla luxusní limuzína s tmavými skly, za kterými se pouze dal tušit obrys postavy. Zakuklenci se samopaly zastavili dopravu a limuzína zmizela v útrobách věznice. Za několik desítek sekund bylo po všem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Za silného policejního dohledu byl převezen Tomáš Pitr do brněnské vazební věznice.

Mluvčí vazební věznice Dana Krejčířová Právu nechtěla potvrdit, zda byl přivezenou osobou skutečně Tomáš Pitr, popsala ale, jaká procedura na každého odsouzeného čeká.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Za silného policejního dohledu byl převezen Tomáš Pitr do brněnské vazební věznice.

„Musí absolvovat vstupní prohlídku včetně zdravotnické. Pak dispečer určí, do jaké věznice bude ten člověk převezen podle druhu trestu,“ řekla Krejčířová.

Foto: Právo

Tomáš Pitr

Pitr byl od července 2010 ve švýcarské vazbě. Na cestě do ČR Pitra doprovázeli tři čeští policisté.

Ministerstvo spravedlnosti již koncem března obdrželo oficiální vyjádření švýcarského ministerstva spravedlnosti, že podnikatel stáhl svou žádost o azyl. Převoz do České republiky zajistila policie, která ale podrobnosti jeho návratu nespecifikovala.

"Pitr odletěl dnes v doprovodu tří českých policistů," sdělil odpoledne Právu mluvčí švýcarské prokuratury Folco Galli.

Pitr se rozhodl vrátit poté, co soud povolil obnovu jeho procesu kvůli daňovým deliktům z roku 2006.

"Ve snaze zásadně přispět ke zrychlení průběhu trestního řízení v mých věcech v České republice a k jeho zjednodušení jsem nedávno ve Švýcarsku vzal zpět svou žádost o azyl a umožnil jsem tak svoje vydání do Česka. Tento krok jsem udělal i proto, že jsem postupně nabyl přesvědčení, že v mých věcech začala být plně respektována práva na spravedlivý proces. Můj dnešní návrat do České republiky je výsledkem mého nedávného rozhodnutí," sdělil Právu Pitr.

V červenci 2010 byl Pitr zadržen ve švýcarském Svatém Mořici, od té doby byl v tamní vazbě. Česko poté žádalo o jeho vydání, podnikatel si ale podal žádost o azyl, čímž na delší dobu své vydání do ČR zablokoval. Letos ale Pitr žádost o azyl stáhl a umožnil tím vydání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám