Hlavní obsah

Bývalý spoluvězeň usvědčuje vraha z Americké

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Po tříměsíční přestávce pokračovalo u plzeňského krajského soudu hlavní líčení s Martinem Koryčánkem (47), který podle obžaloby před dvěma lety zavraždil na Americké třídě v Plzni prodavačku v klenotnictví a muže, který mu zastoupil cestu.

Článek

Před trestním senátem dnes vystoupil údajný korunní svědek, jemuž se měl Koryčánek k činům doznat. Demeterův advokát již požádal o dvousettisícovou odměnu, kterou vypsal na dopadení pachatele plzeňský magistrát.

Miloše Demetera (46) předvedla k soudu eskorta z výkonu trestu. Tento již šestkrát trestaný muž se s Koryčánkem seznámil v borském vězení, kde oba seděli v letech 1991 až 1993.

"O tom, co se v Plzni stalo, jsem se dočetl, když jsem si odpykával trest ve Vinařicích. V perokresbě jsem poznal Koryčánka, tak jsem mu zavolal, jestli ví, jak je populární. On mi řekl, abych mu nevolal a bouchnul s telefonem," vypověděl dnes Demeter s tím, že pak kontaktoval svého známého policistu v Praze a ten zase plzeňské kriminalisty.

Schůzka v pražské hospodě

Když pak Demeter opustil brány věznice, sešel se s Koryčánkem v pražské restauraci Na Spartě. "O prodavačce řekl (Koryčánek), že byla blbá, protože bránila cizí majetek. K tomu pánovi přesně uvedl, že neví, proč se do toho dědek pletl. Mohl ho sice odstrčit, ale u zastávky bylo moc lidí, a tak si tímhle udělal cestu," pokračoval svědek.

Zbraň u Koryčánka viděl jen jednou, právě v uvedené restauraci. Koryčánek ho tehdy prý varoval, že pokud se policie něco dozví, "vystřílí Demeterovi do těla monogram". "Taky se mi už doneslo, že když budu vypovídat, budu zlikvidovaný," dodal Demeter.

Rozsudek se zatím neočekává

Obžalovaný však rozhodně popřel, že by mu Demeter volal z věznice ve Vinařicích. Popíral také to, že by se maskoval, jak svědek tvrdil. "Chodil jsem stále stejně. Až v červenci 2002 jsem si začal holit vlasy. Divné je, že Demeter je taky jediný, kdo mě viděl upravenýho na buzeranta," reagoval Koryčánek.

Jinak však potvrdil, že se s Demeterem ve zmíněném hostinci sešel. "Demeter byl ve vězení vyhlášený informátor a spolupracovník BIS. Ve vězeňském žargonu prostě policejní konfident," dodal obžalovaný.

Podle předsedy senátu Milana Štejra bude hlavní líčení pokračovat výslechy dalších svědků a znalců. "Rozsudek ale zatím vynášet nebudu, bude zapotřebí ještě nějaké věci doplnit, včetně toho, jak se například dostal Demeter ve Vinařicích k telefonu, a ověřit i další tvrzení," řekl Štejr.

Reklama

Související témata:

Související články

Údajný vrah z Americké prý loupil dál

V projednávání případu dvojnásobné vraždy z plzeňského klenotnictví, ze které se u soudu zpovídá Martin Koryčánek, vypovídala ve čtvrtek utajená svědkyně,...

Výběr článků

Načítám