Hlavní obsah

Šetření hospodaření na chebské škole přineslo další obvinění

Právo, Rudolf Voleman
Cheb

Z trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění jsou policií stíhány dvě osoby, které v minulosti řádně nevedly inventarizaci majetku na Integrované střední škole (ISŠ) v Chebu.

Článek

Jedná se již o druhé trestní stíhání, které policie zahájila v souvislosti s rozsáhlým vyšetřováním hospodaření této jedné z největších středních škol v regionu. Policie nadále ve vyšetřování na škole pokračuje. Kraj jako zřizovatel musí ISŠ v Chebu dotovat, aby mohla škola dostát svým závazkům a dál fungovat.

„Letos bylo zahájeno trestní stíhání dvou obviněných osob pro trestný čin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění,“ uvedla mluvčí chebské policie Martina Hrušková.

Vyšetřování stále pokračuje

„Tyto osoby řádně nevedly inventarizaci majetku v letech 2006-2009, čímž ohrozily majetková práva ISŠ Cheb a Karlovarského kraje jako zřizovatele,“ uvedla Hrušková s tím, že podrobnosti policie zveřejní později.

„Vyšetřování hospodaření školy ještě pokračuje,“ vysvětlila policejní mluvčí. Zatím proto není možné zveřejnit, o jaká konkrétní pochybení v evidenci majetku se jedná, v jakém rozsahu došlo k porušení předpisů a také kdo konkrétně byl v té věci obviněn.

Už na konci loňského roku ale policie začala v souvislosti s vyšetřováním na ISŠ v Chebu trestně stíhat dvě osoby pro trestné činy zpronevěry a podvodu. Podle Hruškové obě obviněné osoby svým společným jednáním způsobily škodu ve výši kolem 4,5 miliónu korun.

Falešné účetní doklady

„Bez jakéhokoliv právního důvodu či pověření čerpali peníze z prostředků poskytnutých ISŠ Cheb tím, že si přisvojili finanční prostředky jim svěřené k financování projektů školy,“ popisovala Hrušková, podle které obviněné osoby uváděly vedení školy či osoby zainteresované na projektech v omyl či využívaly jejich omylu, aby pro sebe získaly neoprávněný finanční prospěch.

„Své trestní jednání pak dvě osoby zakrývaly falešnými účetními doklady, ať již cestovními příkazy, fakturami či opakovaným proplácením již jednou uhrazených faktur,“ poznamenala Hrušková s tím, že tohoto jednání se dopustily obviněné osoby v letech 2006 až 2010.

Šest projektů

Škola na toto jednání doplácí dodnes. „Byli jsme kvůli tomu nuceni navýšit rozpočet školy o 2,2 miliónu korun,“ uvedl karlovarský krajský radní pro školství Vratislav Emler (nez.), podle kterého se jedná o částku, kterou musí škola vrátit z evropských dotací, které obviněné osoby nesprávně nebo neoprávněně čerpaly.

„Jednalo se o celkem šest projektů,“ poznamenal Emler. „Právní oddělení krajského úřadu nám doporučilo, abychom tyto peníze po lidech, které vše zavinili, vymáhali soudní cestou,“ uzavřel krajský radní Jaroslav Bradáč (SPOZ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám