Hlavní obsah

Soud rozplétá vraždu mladíka, jehož tělo našla na půdě sestra

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brniště

Vraždou sedmadvacetiletého muže v Brništi na Českolipsku se začal v úterý zabývat krajský soud v Liberci. Dnes osmadvacetiletý Pavel Pitoňák podle obžaloby vloni po hádce o nájemné čtyřmi bodnými ranami kuchyňským nožem usmrtil stejně starého spolubydlícího. Obžalovanému, který se k činu doznal s tím, že šlo o sebeobranu, hrozí trest v rozmezí od 10 do 18 let vězení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obžalovaný Pavel Pitoňák u soudu v Liberci.

Článek

Podle výpovědi Pitoňáka na něj spolubydlící v podnapilém stavu zaútočil kuchyňským nožem. Po chvilce přetahování mu obžalovaný zbraň sebral a zasáhnul ho do břicha. Další rány směřovaly na krk a do hrudi.

"Nevím, proč jsem ho ještě bodnul do krku. Svůj život jsem zachránil, další zmařil. Je to prostě osud," řekl poměrně klidným hlasem před soudem Pitoňák. "Když jsem viděl to množství krve, bylo mi jasné, že jakákoliv pomoc je zbytečná," odpověděl obžalovaný na dotaz předsedkyně soudního senátu Evy Drahotové, proč se nesnažil přivolat pomoc.

Krátce po tragické šarvátce si obžalovaný přehodil bezvládné tělo spolubydlícího přes rameno a odnesl ho na půdu, kde ho zabalil do koberce. V domku, kde tělo zůstalo, zůstal ještě asi dva měsíce. Lidem, kteří se po jeho spolubydlícím sháněli, odpovídal, že zmizel i s jeho penězi. Tělo po více než čtvrt roce našla sestra oběti.

"Bylo mi jasné, že se na to přijde. Několikrát jsem se rozmýšlel, že to půjdu oznámit," reagoval Pitoňák na dotaz soudkyně Drahotové, jak se mu žilo v domě s mrtvolou na půdě. Posudek soudního znalce hovoří o tom, že obžalovaný trpí psychickými problémy a léčil se na psychiatrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám