Hlavní obsah

O Velikonocích nasadí policie posily a zbrusu nové stíhací passaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Během nadcházejících velikonočních svátků policie chystá na silnicích nasadit posily čítající navíc stovky mužů a žen v uniformách. Do boje proti alkoholu za volantem, nebezpečné jízdě nebo nepřiměřené rychlosti pošle také dvacítku zcela nových rychlých vozů Volkswagen Passat upravených pro potřeby policie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policistka Miroslava Ježková z kladenské dopravní policie v novém Volkswagenu Passat

Článek

Zvýšené kontroly na silnicích mohou řidiči čekat především v pátek, v sobotu a v pondělí, řekl v úterý tiskové konferenci šéf dopravní policie Leoš Tržil.

V loňském roce zemřelo o Velikonocích od pátku do pondělí na českých silnicích 13 lidí, což byl více než dvojnásobek proti roku 2010. Mezi nejčastější příčiny smrtelných nehod patřilo například nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky nebo nezvládnutí řízení. V roce 2009 si Velikonoce vyžádaly 15 obětí, v roce 2003 dokonce o deset více.

Podle Tržila počet nehod i počet mrtvých hodně záleží na termínu, ve kterém svátky v daném roce jsou. "Potom záleží na počasí a povětrnostních vlivech, které buďto nechá řidiče doma, anebo vytáhne na silnice cyklisty, motorkáře, chalupáře a dochází ke zvýšenému provozu," podotkl.

Nové passaty budou nejen na dálnicích

Šéf dopravní policie také uvedl, že o svátcích bude nasazeno 20 nových rychlých vozů Volkswagen Passat. Ty by měly působit nejenom na dálnicích jako jejich předchůdci, ale také na silnicích prvních tříd. Vozy jsou vybaveny zařízením, které dokáže měřit rychlost i za jízdy, najít registrační značku v databázi a zjistit, zda vůz není kradený.

Řidiči by podle Tržila měli zejména nespěchat, vyjet na cestu dříve a počítat se zvýšeným provozem. "Apeluji tímto na řidiče, aby sledovali dopravní zpravodajství," poznamenal. Upozornil také na horší stav některých vozovek po zimě, na víkendové řidiče nebo na páteční tranzitní dopravu.

Kromě toho Tržil vyzval cyklisty, aby dbali na svou bezpečnost a používali helmy. Chodce zase k užití reflexních materiálů při zhoršené viditelnosti. "Policie nemůže být v každé zatáčce, a záleží tedy na chování každého účastníka provozu," shrnul šéf dopravní policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám