Hlavní obsah

Za vraždu bezdomovce jde pachatel na 16 let do vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za vraždu bezdomovce, který zemřel loni v srpnu v Rumburku, byl v úterý u Krajského soudu v Ústí nad Labem odsouzen na 16 let vězení 40letý Oldřich Leiner. Sám byl také bezdomovcem, když svého známého po předchozí hádce několikrát zbil a způsobil mu zranění, kterým podlehl. Původně byl obžalován z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, soud ale právní kvalifikaci změnil na vraždu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bezdomovec Oldřich Leiner před ústeckým krajským soudem

Článek

Podle obžaloby loni 22. srpna navečer u chatky vedle nyní vybydlené a neprovozované restaurace Mandava v Rumburku došlo mezi muži k hádce kvůli urážkám Leinerovy přítelkyně. Svou roli sehrál i alkohol, který obyvatelé chatky často popíjeli.

„Poškozeného nejdříve vytáhl ven z chatky, kde jej začal napadat údery pěstmi a posléze i kopy do horní poloviny jeho sedícího a ležícího těla,“ uváděla obžaloba.

Muž pak měl v nadávkách pokračovat a Leiner měl v chatce znovu zaútočit. Muži způsobil mimo jiné zlomeniny žeber, nosu, štítné chrupavky, natržení jater a řadu tržných ran a podlitin. Po rvačce se ho ale snažil křísit a zavolal pomoc. Přivolaný lékař už ale konstatoval jen smrt.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bezdomovec Oldřich Leiner před ústeckým krajským soudem

Leiner u soudu odmítl nejprve vypovídat, soudkyně ale četla jeho dřívější výpovědi. V nich přiznal, že muži dal asi 4 až 5 ran pěstí o den dříve, v den jeho smrti mu ale prý neublížil. Při dalším jednání soudu začal Leiner vypovídat a k opakovanému napadení se přiznal. Na smrt muže bez domova měla vliv i jeho podvýživa a častá konzumace alkoholu.

Soud uvěřil svědkům, kteří tvrdili, že Leiner při útoku křičel, že napadeného zabije. I proto kvalifikaci činu změnil. Přitížilo mu, že byl i 17krát soudně trestaný a čin spáchal v podmínce. Jeho poslední trest za krádeže mu byl nyní zrušen a uložen trest souhrnný. Zároveň mu byla nařízena i zabezpečovací detence.

Reklama

Výběr článků

Načítám