Hlavní obsah

Soud řeší útok nožem, který završil hádku o psy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu 28letého Pavla Šmoldase, který kvůli konfliktu týkajícího se psů, loni na podzim v opilosti bodl jiného rovněž podnapilého muže (35), začal v úterý řešit senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Napadený mohl v důsledku zranění, která utrpěl i zemřít, a tak útočníkovo jednání obžaloba kvalifikovala jako pokus vraždy.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Šmoldas u olomouckého krajského soudu.

Článek

Vše se událo loni 12. září okolo desáté hodiny večer v Olomouci poté, co se tam potkaly dvě dvojice mužů, kdy vždy jeden měl sebou psa. Po slovní rozepři se do sebe paradoxně pustili ti, co psy neměli. Majitelé zvířat zůstali opodál a nijak do konfliktu nezasahovali.

Spor vyústil strkanicí, která skončila, když Šmoldas svůj protějšek bodl kuchyňským nožem do žeber a vážně mu poranil plíci. „Musel vědět, že napadenému, jenž přežil jen shodou náhod, takto může způsobit smrt,“ prohlásil státní zástupce Lev Novák.

Šmoldas, který byl v minulosti již odsouzen za krádeže, se k útoku doznal. Odmítl však, že by chtěl vraždit. „Nůž jsem měl v kapse, a protože jsem při potyčce cítil, jak se tam pohybuje, raději jsem ho vytáhl,“ tvrdil obžalovaný s tím, že následně jej jeho sok začal škrtit a mačkat mu ohryzek.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Šmoldas u olomouckého krajského soudu.

„V momentě, kdy jsem už nemohl skoro dýchat, jsem nevěděl, co dělat. Když sevření nepovolovalo, rozhodl jsem se použít nůž a to tak, že ho říznu do zad, aby cítil bolest a pustil mě. Jenže jsme se pohnuli, on se otočil a já ho nešťastně bodl mezi žebra. Nechtěl jsem ho zabít. Byla to jen nepřiměřená obrana,“ pokračoval Šmoldas.

Podobně vše popsal i napadený, jen s tím rozdílem, že obžalovaného neškrtil. „Držel jsem ho pod krkem, ale pouze za oblečení. Nůž v jeho ruce jsem uviděl až poté, co mě bodl. Byl jsem v šoku, klekl jsem na zem a po chvíli jsem se vydal k přítelkyni, která mi zavolala sanitku. Na detaily si ale nevzpomínám,“ vypověděl pobodaný, kterého k soudu jako svědka musela přivést eskorta, neboť si vykonává trest za neplacení výživného.

Majitelé psů, které soud předvolal jako další svědky, co by případ mohli osvětlit, se bez omluvy nedostavili, a tak předseda senátu Vladimír Hendrych musel jednání odročit.

Reklama

Výběr článků

Načítám