Hlavní obsah

Verdikt v kauze Bárta na Velký pátek nepadne

Právo, Josef Koukal

„Ukřižování“ faktického lídra Věcí veřejných (VV) Víta Bárty a jeho někdejšího politického fámula Jaroslava Škárky se na Velký pátek téměř jistě neuskuteční. Soudce Jan Šott hodlá líčení, zřejmě už naposled, odročit. Soudní proces, v němž se má rozhodnout, zda Bárta své spolustraníky uplácel, nebo jen rozmazloval půjčkami, vstupuje ve středu do druhého dějství, které potrvá do pátku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

„Určitě nepředpokládám, že soud vynese rozsudek v pátek. Pokud by v pátek došlo na závěrečné řeči, odročovalo by se vyhlášení rozsudku na příští týden,“ řekl Právu předseda trestního senátu Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott.

Třídenní hlavní líčení má na programu výslech posledních zhruba deseti svědků, předložen bude též znalecký posudek Kriminalistického ústavu k nahrávce, již Škárka předal soudu teprve v březnu.

Na tajném videu, které měl na záznamové zařízení ukryté v hodinkách pořídit v Bártově bytě 29. března loňského roku, má být zaznamenáno samotné předání 170tisícového údajného úplatku. „Podle mých informací je už posudek hotový. Pouze se formalizuje a měl bych ho mít k dispozici na hlavní líčení,“ uvedl Šott.

Škárka předal soudu nové důkazní videoVideo: Novinky

Kvůli rušičkám instalovaným podle Škárky v Bártově pracovně však stěžejní pasáže nahrávky zřejmě neobsahují žádný srozumitelný zvuk.

Projekce více než hodinového záznamu v soudní síni tak může patřit k nejnudnějším bodům procesu. Podle Šotta bude záležet hlavně na samotných účastnících, které z nahrávek soud v rámci líčení přehraje. Veřejné produkce se zcela jistě dostane další tajné nahrávce, o níž se začalo mluvit teprve minulý týden.

Jde o volné pokračování koncepční porady špiček VV ze 14. března loňského roku, která vstoupila do širšího povědomí jako debata nad lahvemi těžkého francouzského vína.

Policie nestála o přepis nahrávky

Autorka nahrávky, poslankyně Kristýna Kočí, na ní v autě hovoří se současným ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV) o chystaném politickém „odstřelení“ Bárty.

Jak se ukázalo, nahrávka sice byla od počátku procesu součástí spisu, policii však nestála za přepis a neposlechla si ji ani žalobkyně Hana Vrbová. Na veřejnost se dostala teprve koncem března. Podle soudce Šotta jde však o velice krátký záznam.

Nová nahrávka Kristýny Kočí

Že by z rukávu vytáhl nějaké další eso, například v podobě dosud neznámé tajné nahrávky, v úterý Škárka vyloučil. „V tuto chvíli neplánuji předložit nějaký další, nový důkaz,“ řekl Právu. Bárta stejně jako v březnu nezvedal telefony a nereagoval na textové zprávy.

Bártovi hrozí za uplácení poslanců VV až šest let vězení, Škárkovi za přijetí úplatku až tři roky. Podle obžaloby stranický boss předal loni 29. března odpoledne Kočí půl miliónu korun jako úplatek za loajalitu, večer pak Škárkovi 170 tisíc, aby zpacifikoval neposlušný plzeňský klub VV a protlačil do něj exprimátora za ODS Pavla Rödla. Podle Bárty šlo o půjčky, které pak proti němu použili spolustraníci v rámci vnitrostranického boje.

Reklama

Výběr článků

Načítám