Hlavní obsah

Zástupce vlastníků bytů vybral stavební firmu za úplatek 700 tisíc

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé bytů v panelových domech by si měli pečlivě vybírat, koho si zvolí do čela samospráv. Policie přišla s varováním, že někteří šéfové při vybírání stavebních firem pro rekonstrukci myslí především na své blaho. V jejich kapsách končí úplatky za přihrání zakázek, které jsou předražené. Do karet jim hraje zákon, podle nějž sdružení nemusí vyhlašovat výběrová řízení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právě takový případ teď řeší sokolovští kriminalisté. Obvinili předsedu společenství vlastníků bytů panelového domu ve Spartakiádní ulici z toho, že sám vybral dvě firmy na revitalizaci domu, přičemž si řekl o úplatek v řádu stovek tisíc korun.

A nejlevnější firmy to rozhodně nebyly. Sedmimiliónová zakázka na výměnu oken a zateplení fasády byla podle policie předražena o pětadvacet procent.

Předseda požadoval deset procent z ceny, dostal bezmála sedm set tisíc korun.

Prý šlo jen o odměnu za zprostředkování

„Stíháme i zástupce obou firem, kteří úplatek poskytli,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Andrea Kávová. Všichni obvinění mají společnou obhajobu, šlo prý o provizi za zprostředkování.

„Zprostředkovatelskou smlouvu spolu podepsali až dodatečně, čímž v podstatě chtěli zlegalizovat vyplacení úplatku,“ reagovala Kávová. Podle ní je takové chování předsedy bytové samosprávy v rozporu s dobrými mravy.

„Majitelé bytů si ho zvolili jako zástupce, který měl hájit jejich zájmy, tedy snažit se o to, aby za opravu domu zaplatili co nejméně. Místo toho byl motivován k opaku. Měl prospěch na úkor těch, které zastupoval,“ dodala policejní mluvčí.

Sám stíhaný předseda se úplatek snažil ještě vysvětlit tím, že část těchto peněz byla odměnou za vykonanou práci. „Zajišťoval jsem uskladnění materiálu a koordinoval provádění staveb,“ prohlásil. Peníze si od stavebníků nechal poslat na účet. Z něho je pak postupně vybíral. Detektivové zjistili, že si za to kompletně zrekonstruoval byt.

Jedním z obviněných podnikatelů je podle informací Práva Radek Bareš ze společnosti Geus okna. „Je to protiprávní, je to trestné. Není o čem debatovat,“ uvedl Bareš s tím, že zprostředkovatelská smlouva byla uzavřena v období, kdy začal platit nový zákon, který měnil nahlížení na ovlivnění hospodářské soutěže.

„Je to naše chyba, já jsem se také k tomu postavil čelem. Ve firmě nyní platí, že od každého zprostředkovatele chceme podepsané prohlášení, že není v žádném vztahu s objednavatelem,“ prohlásil Bareš.

Jak předejít podvodu

A na sokolovskou policii se už začali obracet majitelé bytů z celé republiky, kteří se cítí být podvedeni právě při opravách domů.

„Ozvali se nám například lidé z Liberce. Doporučujeme, aby tato sdružení přijala stanovy, ve kterých si určí nějaké kontrolní mechanismy jako třeba povinnost přizvat odborníka na posouzení nabídek,“ doplnila Kávová.

Reklama

Výběr článků

Načítám