Hlavní obsah

Policistu potrestal soud za nelegální lustraci, čeká ho vyhazov

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policistu Zdeňka Kyliána potrestal v pondělí Krajský soud v Plzni za nelegální lustraci. Osm měsíců vězení se zkušební dobou půldruhého roku a zákaz práce u policie je pro inspektora obvodního oddělení na Vinicích definitivní postih za zneužití pravomoci.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zdeněk Kylián

Článek

Rozsudek je pravomocný, protože jednání probíhalo v rámci již odvolacího řízení. Původně byl Kylián odsouzen ještě za přečin neoprávněného nakládání s osobními údaji, ale krajský soud loňské rozhodnutí plzeňského okresního soudu zrušil s tím, že pro tento skutek nebyly důkazy.

Kylián podle soudu vytáhl z interní databáze ministerstva vnitra portrétovou fotografii podnikatele Luboše Kotába, která se společně s doprovodným textem: „Pozor!! Důležité upozornění!!! Tento muž na fotografii Luboš Kotáb (firma The Elektro El) je velký podvodník!!!“ objevila na plakátech po celém městě.

Soud o vynesení fotky nepochybuje

„Je nepochybné, že to byl právě obviněný, kdo vynesl fotografii mimo služebnu policie, byť se nepodařilo prokázat, komu ji předal a kdo vylepil plakáty. Vzhledem k tomu, že jde o policistu, který si má plnit služební povinnosti perfektně, je společenská nebezpečnost jeho jednání vyšší a soud toto jednání považuje za trestný čin,“ uvedl předseda odvolacího senátu Zdeněk Jaroš.

Zostouzející letáky kolovaly Plzní na sklonku roku 2008. „Byl to šok, strach, ostuda. Dodnes se s tím setkávám v soukromí i při podnikání,“ řekl u soudu Kotáb. „Plakáty visely všude, na veřejném osvětlení, na domech, na každém vchodě, na popelnicích, na zastávkách, trvalo to několik týdnů,“ dodal.

Kylián vinu popřel

I jeho přítelkyně Jaroslava Pacholíková popsala u soudu, jaké psychické trauma rodina prožívala.

„Moji známí a kamarádi se mě ptali, jestli je na tom něco pravdy, jestli nemá přítel nějaké problémy. Půl roku jsem nemohla spát a musela brát prášky,“ prohlásila žena.

Kylián svou vinu popřel. „Nejsem si vědom, že bych ho lustroval,“ prohlásil u soudu. „Žádnou takovou fotografii jsem nikomu nepředával,“ dodal. Odhalen byl podle hesla, které při lustraci do systému zadal.

Reklama

Výběr článků

Načítám