Hlavní obsah

Kánoi s vodáky strhl proud, jeden se utopil

Právo, Novinky, Vladislav Prouza, Václav Lang
Aktualizováno

Na řece Kamenici na Jablonecku se v sobotu převrhla kánoe se čtyřmi osobami. Jedenatřicetiletý muž už z vody nevyplaval. Liberecký policejní mluvčí Petr Kmínek potvrdil, že muž je po smrti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího došlo k nehodě přesně v poledne pod hradem Navarov v katastru obce Zlatá Olešnice u Tanvaldu. „Převrátila se kánoe se čtyřmi osobami, jedna z nich už nevyplavala,“ řekl Kmínek Novinkám s tím, že se jednalo o zřejmě 31letého muže ze Semil.

„Mohu potvrdit, že už je mrtev,“ uvedl Kmínek. Podle jeho slov se hasičům ve čtvrt na tři podařilo vytáhnout z řeky tělo utonulého muže. Tělo nešťastníka našli zachycené u břehu.

Komplikovaná záchrana

„Posádka kánoe se tzv. udělala na jezu. Řeka byla v osudnou chvíli kvůli dešti místy rozlitá,“ popsal operační důstojník jabloneckých hasičů Radek Fanta.

Většina vodáků se naštěstí včas dostala z chladné řeky na břeh. Tělo posledního člena posádky našli hasiči po necelých dvou kilometrech po proudu od penziónu Rusalka. Hasiči pátrali po pohřešovaném vodákovi za silného větru, deště a sněhu.

„Pátrání ztěžovalo velmi špatné počasí a poměrně silný proud. Museli jsme požádat vodohospodáře, aby snížili intenzitu odpouštění z přehrad Souš a Josefův Důl. Nebylo to moc platné, protože řeka nabírala vodu hlavně ze srážek, a hladina příliš neklesla,“ přiblížil Fanta.

Tělo 31letého vodáka dopravili záchranáři na železniční stanici v Jesenném. „Vyšetřování případu teprve začalo,“ podotkl mluvčí policie ze Semil Petr Kmínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám