Hlavní obsah

Farmář tyran přišel o zvířata, při dražbě dělal schválnosti

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staňkov

Farmář Josef Kazda ze Staňkova na Domažlicku přišel o svá zvířata, která léta týral hladem. Šestnáct krav, z nichž některé se sotva držely na nohou, bylo ve čtvrtek předmětem dražby v rámci exekuce Kazdova majetku. Jednapadesátiletý zemědělec dluží desítky tisíc korun na pokutách za porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Strážníci nahánějí krávy do připraveného dobytčího vozu.

Článek

Aukce proběhla přímo na Kazdově pozemku, kde dobytek chová. S jeho ztrátou se ale rozhodně nechtěl smířit. „Tady se nic neprodává. Můžete jít zase domů,“ pokřikoval na účastníky dražby a pak je přesvědčoval, že jde o velkou justiční loupež.

„O žádné dražbě nic nevím. Nikdo mě oficiálně neinformoval. Žádný papír jsem nedostal,“ halekal dále. Když to nezabralo, tak během dražby nepozorovaně uvolnil ohradník a krávy se rozutekly. Zpátky je museli nahánět městští strážníci. Jedna z krav se během výletu málem utopila, když po krk zapadla do bahnité louže asi dva kilometry za městem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Krávy na dvorku ve vlastních výkalech letos v únoru.

Stádo se prodalo za 23 tisíc

Živořící stádo vydražil za necelých třiadvacet tisíc korun Antonín Černý, který zastupoval společnost Pošumavské zemědělství a.s.. „Jak si může tenhle člověk vůbec říkat chovatel, stydím se za něho. Zvířata jsou kost a kůže. Bude trvat půl roku, než se dostanou zpátky do kondice. Nejsou vůbec zvyklá pořádně žrát,“ prohlásil nový majitel.

Velká úleva byla také vidět na starostovi Staňkova Alexandru Horákovi. „Po těch letech rozhodně vítáme, že krávy přejdou do dobrých rukou,“ reagoval starosta na výsledek dražby.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Krávy se rozutekly, zpátky je přivedli strážníci.

Kazdu za týrání zvířat loni potrestal domažlický soud podmínkou. Jenže farmář se nepolepšil a tak ho letos v únoru policie znovu začal stíhat za to, že krávy dál nechává živořit v otřesných podmínkách. V případě odsouzení tak už nejspíš půjde rovnou do vězení.

Kazda má navíc soudem chov dobytka zakázaný. „V právním a demokratickém státě nelze akceptovat a tolerovat, aby v soudobé moderní době byla hospodářská zvířata chována v podmínkách, které u obžalovaného panovaly. Z fotodokumentace, kterou jsem měl k dispozici, bylo naprosto evidentní, že ta zvířata jsou chudáci,“ prohlásil loni při vyhlášení rozsudku soudce Jan Švígler.

Tyran nerespektoval rozsudek

Jenže situace se ani po odsouzení nijak nezměnila a Kazda dál choval krávy na malém dvorku s provizorní maštalí, kde výběh pokrývá asi 40 centimetrová vrstva výkalů a zvířata nemají pravidelný přísun vody a krmení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Aukce proběhla přímo na pozemku farmáře.

„Proto jsme podali další trestní oznámení,“ uvedl Marek Svoboda z Krajské veterinární správy v Plzni. Právě veterináři v minulosti týrání zvířat odhalili.

„Při jedné z kontrol jsme například objevili jalovici se zlomenou zadní končetinou, kdy její spodní část visela volně na zbytcích kůže. Chovatel nám řekl, že ji léčil sám podle rady, kterou mu dal chirurg z nemocnice,“ dodal Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám