Hlavní obsah

Agenti provokatéři nabízeli ve sběrnách železné poklopy

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na bezdomovce si zahráli pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách sběrných surovin v Plzni, kde nabízeli litinové rošty z kanalizačních vpustí jako šrot. „Uspěli“ ve třech ze čtyř kontrolovaných provozoven, přestože výkup veřejně prospěšných zařízení zákon zakazuje.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Hříšníků se hned na místě ujali inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kteří s nimi zahájí správní řízení pro porušení zákona o odpadech.

„Šlo o společnou akci s kolegy z ČOI, kteří mají oprávnění provádět kontrolní nákupy. Ti se naoko pokoušeli prodat šedesát kilogramů vážící litinovou mříž z kanalizační vpusti. Ve třech případech se jim to bez problému povedlo,“ řekl Právu Tomáš Kameník z plzeňského inspektorátu ČIŽP.

A právě na kanalizační poklopy se v poslední době zaměřili zloději. Za jeden takový litinový rošt si mohou prodejem do sběrny vydělat kolem tří stovek. Například na nedávno otevřeném dálničním přivaděči z Klatov u plzeňské borské věznice zmizely během měsíce hned tři kovové rošty z kanalizačních vpustí.

To samozřejmě sebou nese riziko například pádu do nezabezpečeného otvoru. Silničáři teď uvažují, že chybějící litinové rošty nahradí plastovými, které jsou stejně pevné ale absolutně neprodejné.

Reklama

Výběr článků

Načítám