Hlavní obsah

Soud řeší rvačku a smrt mezi bezdomovci v Rumburku

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti se od čtvrtka u ústeckého krajského soudu zpovídá 40letý bezdomovec Oldřich Leiner. Podle obžaloby loni v Rumburku zbil muže, který na následky poúrazového šoku na místě zemřel. Leinerovi nyní hrozí až 16 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Oldřich Leiner před ústeckým krajským soudem.

Článek

Loni 22. srpna navečer u chatky vedle vybydlené a neprovozované restaurace Mandava v Rumburku došlo mezi muži k hádce kvůli urážkám Leinerovy přítelkyně. Svou roli sehrál i alkohol, který obyvatelé chatky často popíjeli.

"Poškozeného nejdříve vytáhl ven z chatky, kde jej začal napadat údery pěstmi a posléze i kopy do horní poloviny jeho sedícího a ležícího těla," tvrdí obžaloba.

Muž pak měl v nadávkách pokračovat a Leiner měl v chatce znovu zaútočit. Oběti způsobil mimo jiné zlomeniny žeber, nosu, štítné chrupavky, natržení jater a řadu tržných ran a podlitin. Po rvačce se ho snažil křísit a zavolal pomoc. Přivolaný lékař už ale konstatoval smrt.

Padl na dveře a rozbil si nos, vytáhl jsem ho proto před chatku.
Oldřich Leiner

Leiner u soudu odmítl vypovídat, soudkyně ale četla jeho dřívější výpovědi. V nich přiznal, že muži dal asi 4 až 5 ran pěstí o dva dny dříve, v den jeho smrti mu ale prý neublížil. Všichni prý popíjeli víno a muž začal prý padat na zem.

"Padl na dveře a rozbil si nos, vytáhl jsem ho proto před chatku," uvedl Leiner s tím, že k jeho smrti rozhodně nepřispěl.

Jednání bude pokračovat i v pátek, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám