Hlavní obsah

Janouška vyslechnou královéhradečtí policisté až příští týden

Právo, Josef Koukal

Královéhradecká policie, která v úterý převzala z rozhodnutí policejního prezidenta Petra Lessyho od pražských kolegů vyšetřování případu dopravní nehody lobbisty Romana Janouška, vyslechne účastníky nehody i svědky nejspíš až příští týden.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

Například Janouškův výslech byl původně plánován na čtvrtek, nakonec se však podle jeho právního zástupce Víta Širokého ­usku­teční až začátkem dubna.

„Doposud nemám doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání klienta, takže nemohu ani říct, zda proti němu podáme stížnost,“ uvedl Široký.

Podle Josefa Lžičaře, advokáta 51leté ženy, kterou Janoušek v pátek srazil svým vozem, však policie pracuje rychle. „Tempo mě příjemně překvapilo. Usnesení o zahájení trestního stíhání jsem obdržel faxem dnes ráno,“ řekl ve středu Právu Lžičař.

„U mé klientky záleží na tom, zda se bude muset nakonec podrobit operaci kotníku a jak rychle se bude zotavovat,“ podotkl Lžičař.

Hradecká policie bude na případu pracovat jak v Hradci, tak v hlavním městě, kde si bude výslechové místnosti případně půjčovat od pražských kolegů. Při předvolávání do Hradce by totiž musela policie hradit svědkům ušlý zisk a cestovní náklady.

Podle dozorové státní zástupkyně Jirky Rybenské nepředstavuje komplikaci ani fakt, že na práci hradeckých policistů bude nadále dohlížet žalobkyně z Prahy 4.

„Je běžné, že místní příslušnost policie a státního zástupce je určena jinak, podle jiných kritérií,“ dodala.

Janouškova řidiče řeší dál Praha

Páteční přestupek Janouškova řidiče, kterého se dopustil bezprostředně po odjezdu podnikatele od výslechu na služebně v Kongresové ulici, mezitím dál řeší pražská policie.

Černé audi, které v pátek odpoledne Janouška odváželo zadním výjezdem z policejní budovy, hned po pár metrech projelo bez zastavení stopkou a nebezpečně omezilo řidiče vozu jedoucího po hlavní silnici.

„V současné době probíhá prověřování informací, které jsme se dozvěděli z médií, a samozřejmě shromažďujeme důkazní prostředky a videozáznamy,“ řekla Právu mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Jakmile policisté přestupek zdokumentují, předají podle ní případ do správního řízení pražskému magistrátu.

„Pokud přestupek posoudí jako nedání přednosti v jízdě v místě, které je označenou značkou Stop, hrozí řidiči ztráta čtyř bodů a pokuta ve správním řízení od 2,5 do 5 tisíc korun,“ odhadl možný trest dopravní expert Milan Bělka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám