Hlavní obsah

Za znásilnění tří dívek bude pykat 12 let

Právo, Karel Otcovský
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Dohromady na 12 let do vězení poslal ve středu ústecký krajský soud Michala Dunku z Jirkova na Chomutovsku. Uznal ho vinným, ze znásilnění tří dívek, přičemž dvě z nich byly v době zločinu nezletilé. Obžalovaný vinu po celou dobu procesu popíral a proti rozsudku se na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Násilník Michal Dunka před vynesením rozsudku.

Článek

První čin se stal v prosinci 2007 v Jirkově, kde tehdy třináctiletou dívku muž údajně zatáhl do lesa a donutil ji k opakovanému orálnímu styku. Dívce pak sebral telefon, aby nemohla zavolat pomoc.

Další dívku, tehdy osmnáctiletou, stejný způsobem údajně znásilnil v červenci 2010 v Chomutově. Vyhrožoval jí, že když ho neposlechne, tak ji zabije.

Naposledy se podle obžaloby Dunka dopustil stejného činu loni v únoru, kdy v Chomutově vyhrožoval tehdy čtrnáctileté dívce nožem a stejně jako předchozí oběti ji donutil k orálnímu styku. Dívka si chtěla mobilním telefonem přivolat pomoc, muž jí ho ale sebral.

Páskem ho vzala po hlavě

Dunka viděl přicházet muže se psem a dívce přikázal, že půjdou dál do sadu, ta využila situace a svým páskem od kalhot jej udeřila do hlavy a utekla. Podle znalců dívka utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu, projevující se obavami, úzkostí a nejméně šest měsíců jí musely být podávány léky.

Za tento a předešlý skutek byl Dunka odsouzen k nepodmíněnému úhrnnému trestu ve výši sedm let do ostrahy, za první jeho hřích pak k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání pěti let.

Soud považoval obhajobu obžalovaného za účelovou, lživou se snahou vyvinit se z protiprávního jednání. Navíc byla vyvrácena několika svědky a samotnými poškozenými. Obžalovanému při ukládání trestu nepolehčovala žádná okolnost, naopak mu přitěžovalo, že využil bezbrannosti poškozených, uškodil dítěti a spáchal činy promyšleně.

Reklama

Výběr článků

Načítám