Hlavní obsah

Řidič autobusu dostal podmínku za sex s dívkami, které vozil do školy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Šestapadesátiletý řidič autobusu Pavel Šponiar odešel ve středu od klatovského soudu s podmíněným trestem. Dva roky vězení s pětiletou zkušební dobou dostal za to, že před pěti lety sexuálně zneužil dvě dívky, které vozil do školy a kterým v té době ještě nebylo 15 let. Musí se navíc podrobit ústavní sexuologické léčbě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Pavel Šponiar se hájí u soudu.

Článek

K sexu docházelo přímo v autobusu, a to jakmile ostatní cestující vystoupili. Jedním z míst byla například točna městské linky v Klatovech-Lubech. "Obžalovaný tam třináctiletou dívku líbal, osahával na přirození a nechal si třít pohlavní úd. Stýkal se s ní opakovaně a došlo mezi nimi i k souloži,“ řekl státní zástupce Jan Hrubý.

Podobně se měl chovat i k další, o rok starší školačce, která ho na parkovišti poblíž vlakového nádraží v Klatovech uspokojovala třením penisu. Za sex dívkám Šponiar dával peníze nebo jim kupoval dárky.

Vždycky si nastavil zpětné zrcátko tak, aby na nás viděl.
svědkyně

"S panem Šponiarem jsme se poznali v autobuse. Byl na mě milý. Když na točně vystoupili poslední cestující, tak mě pozval na zadní sedadlo. Řekl mi, ať si hraju s jeho pohlavním údem. Moc se mi nechtělo. Vzal moji ruku a přiložil ji na svůj penis. Tak si vlastně pomáhal. Sahal mi také pod tričko na prsa a do podbřišku," uvedla jedna z dívek.

Podle ní k takovým hrátkám došlo asi v sedmi případech. "Říkala jsem mu, že je mi teprve čtrnáct a chodím ještě na základku. Na to nijak nereagoval," pokračovala dnes již 18letá dívka s tím, že vždycky den předem jí dal zprávu, že pojede. Sama přiznala, že někdy byla se Šponiarem v době, kdy měla být ve škole. "Zpravidla se tak stalo, když jsme měli psát písemku," dodala.

Školačky Šponiara přezdívaly úchylák. "Vždycky si nastavil zpětné zrcátko tak, aby na nás viděl," uvedla další svědkyně.

Bylo mi jich líto. Radil jsem jim, aby nechodily za školu, učily se a nedělaly rodičům ostudu.
odsouzený

Šponiar se proti obvinění ohradil. "Nic z toho není pravda. Jsou to samé lži," prohlásil. Dál to nechtěl rozebírat. Soudce tak přečetl jeho výpověď z policejního protokolu. "Dívky jsem vozil autobusem, povídal si s nimi o škole. Svěřovaly se mi se svými problémy. Třeba o tom, že se rozešly s klukem," tvrdil stíhaný muž policii poté, co byl obviněn z trestného činu pohlavního zneužívání a svádění k pohlavnímu styku.

Upozornil na to, že o jejich věku dobře věděl, jelikož měly žákovské průkazky. "Nikdy jsem jim nic nedával a ani s nimi neměl žádné kontakty. To všechno si vymyslely," prohlásil. Podle svých slov věděl, že děvčata pocházejí ze sociálně slabých rodin.

Pět záznamů v trestním rejstříku

"Bylo mi jich líto. Radil jsem jim, aby nechodily za školu, učily se a nedělaly rodičům ostudu," doplnil u soudu.

Psychologové potvrdili, že výpovědi dívek jsou věrohodné. Žádná z nich nemá sklon ke zkreslování, neměly ani motiv msty nebo nenávisti. Naopak u řidiče znalci zjistili sexuální deviaci, a to exhibicionismus s preferencí dospívajících dívek. Navrhli proto ochranné léčení. Navíc má Šponiar pět záznamů v trestním rejstříku za obnažování se na veřejnosti a masturbaci před dívkami.

Řidič pracoval deset let u ČSAD Autobusy Plzeň, kde s ním ze dne na den ukončili pracovní smlouvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám