Hlavní obsah

Janoušek má stále řidičák, policie mu ho už vzít ani nemůže

Právo, Novinky, Josef Koukal
Praha

Lobbista Roman Janoušek, ač podle obvinění spáchal dopravní nehodu pod vlivem alkoholu, může dál řídit. O řidičský průkaz totiž nepřišel. Policisté mu ho v pátek, kdy přejel ženu, jíž předtím narazil do auta, nevzala, protože řekl, že ho u sebe nemá.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek měl v dechu 2,2 promile alkoholu.

Článek

To, že Janouškovi zůstal řidičský průkaz, Právu potvrdila ještě před pondělním vyhlášením informačního embarga mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

„Nemohla mu ho sebrat z toho důvodu, že na místě prohlásil, že ho nemá u sebe, a zpětně to není možné,“ vysvětlila Kropáčová.

O řidičský průkaz podle ní Janoušek může přijít až v okamžiku, kdy by mu soud jako součást případného trestu zakázal na určitou dobu řízení.

Podobné je to i s pasem. Jak Právu sdělil Janouškův advokát Vít Široký, cestovní doklad v pátek u sebe neměl, tudíž mu nemohl být zabaven.

„Nemyslím si, že by mu byl zabaven později,“ uvedl Široký s tím, že u Janouška ani žádná obava z případného útěku neexistuje. „Obvyklé je, že pokud se obviněný rozhodne jet třeba na zahraniční dovolenou, orgánům činným v trestním řízení to dobrovolně oznámí,“ dodal advokát.

Hrozí mu deset let

Janoušek je obviněn z úmyslného ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až deset let vězení.

Postup policistů při jeho zadržení bude prověřovat inspekce. Z prověrky, kterou si nechal udělat policejní prezident Petr Lessy, prý vyplynulo, že pražští policisté postupovali "vysoce nestandardně." [celá zpráva]

Podle vyšetřovatelů Janoušek spolupracoval. Přitom ale odmítl například krevní test na přítomnost alkoholu a podle lékařů se choval arogantně. Policistům se navíc před zadržením snažil utéct.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám