Hlavní obsah

Pražská policie v případě Janoušek porušila téměř vše, řekl rozezlený policejní prezident

Praha
Aktualizováno

Policejní prezident Petr Lessy se obrátí na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli postupu pražských policistů při nehodě lobbisty Romana Janouška. Považuje ho za vysoce nestandardní.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

„Postup ještě před dozorem státní zástupkyně, ta práce policistů byla vysoce nestandardní a já v tento okamžik nemohu vyloučit, jestli nedošlo k nějakému ovlivnění, protože ten postup byl vysoce nestandardní. Budu odesílat podnět k prošetření na Generální inspekci bezpečnostních sborů na ty policisty, kteří v ten okamžik zasahovali. (...) Jsem velmi rozezlen,“ podotkl Lessy.

„Ze strany pražské policie bylo porušeno téměř vše,“ uvedl Lessy s tím, že výčet všech pochybení oznámí na úterním brífinku. Na přímý dotaz pak nevyloučil, že bude žádat vyvození odpovědnosti i od pražského policejního ředitele Martina Vondráška. „Každý nese nějakou odpovědnost a s panem pražským policejním ředitelem budu teprve jednat,“ dodal policejní prezident.

"Já už jsem podal podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů k prověření podezření policistů, kteří se na tom případu podíleli," řekl šéf pražské policie Vondrášek. Podotkl, že je Lessyho prohlášením trochu zaskočen, protože o výsledcích prověrek prý měli podle domluvy informovat až v úterý.

Utíkal, přesto ho pustili

Vyšetřovatelé Janouška například neumístili do cely předběžného zadržení, ani mu nenasadili pouta, ač se po nehodě pokoušel policistům utéct.

I přesto policisté řekli, že muž při vyšetřování spolupracoval, a proto nebyl důvod ho zadržovat.

Janouškovu nehodu policie překvalifikovala na úmyslný zločinVideo: Prima FTV

Janoušek je obviněn z úmyslného těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

V pátek svým autem srazil jednapadesátiletou ženu, která s ním chtěla řešit předchozí banální nehodu. Policistům poté utíkal. Naměřili mu přes dvě promile alkoholu v dechu, krevní test odmítl. Podle lékaře se choval arogantně a nespolupracoval. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám