Hlavní obsah

Exstarosta, který přivedl obec na mizinu, je před soudem

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlumec (Ústecko)

Kauzu bývalého starosty Chlumce na Ústecku Romana Hanusche (ODS) začal v pondělí projednávat ústecký krajský soud. Podle obžaloby způsobil obci škodu 21,9 miliónu korun, ta se dostala až do exekuce. Exstarosta jakoukoliv vinu odmítá.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Roman Hanusch před začátkem procesu

Článek

"Vše, co jsem činil, bylo v dobré víře pro obec. Jsem přesvědčený, že soud mou nevinu prokáže," řekl Hanusch novinářům před zahájením procesu. Soudní jednání jsou nařízena do pátku.

Hanusch se podle obžaloby dopustil čtyř trestných činů: podvodu, zneužití pravomoci veřejného činitele, porušení povinností při správě cizího majetku a pokusu o dotační podvod. Za každý z nich mu hrozí až osmiletý nebo desetiletý trest.

Státní zástupce klade Hanuschovi za vinu to, že si objednával stavební práce, aniž s tím souhlasilo zastupitelstvo a obec na ně měla peníze. Faktury se potom ani neobjevovaly v účetnictví. Na jeden projekt chtěl v listopadu 2008 dotaci 12 miliónů od ministerstva financí, které ale pojalo podezření a peníze nepřidělilo.

Zkrátka přišli i rybáři

Způsobené škody vyčíslili vyšetřovatelé na 21,9 miliónu korun, prospěch participujících firem označují jako "značný". Největší škodu údajně starosta způsobil obci, o další milión údajně připravil i místní rybáře, kteří mu zaplatili zálohu za převod rybníka, kterého se ale nedočkali.

Hanusch vedl město od počátku 90. let až do roku 2009, kdy se začalo o problémech obce hovořit. Město dluží věřitelům desítky miliónů korun, odhady z roku 2010 hovořily až o 45 miliónech. Část dluhů by se ale mohla odmazat, kdyby se mu podařilo u soudu zneplatnit zmíněné smlouvy. Obec se zároveň potýká s exekutory, kteří město zbavili práv k několika budovám, včetně obecního úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám