Hlavní obsah

O Janouškově propuštění rozhodl vyšetřovatel, zadržení ani nepožadoval

– Praha
Právo, jfk

O tom, že lobbista Roman Janoušek neskončil v pátek v cele předběžného zadržení, rozhodl vyšetřovatel případu. Nepožádal totiž státního zástupce o potřebný souhlas k tomuto zadržení. Právu to řekla státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová. V pátek přitom policie médiím tvrdila, že o propuštění Janouška rozhodl státní zástupce.

Foto: repro TV Prima

Roman Janoušek při vyšetřování policií

Článek

„Státní zástupce musí vydat souhlas se zadržením v cele předběžného zadržení, nikoli s nezadržením. V té době po něm nebylo chtěno, aby ho (souhlas se zadržením) vydal,“ řekla Valsamisová k Janouškově případu.

A její slova potvrdil i ředitel pražské policie Martin Vondrášek . „Vyšetřovatel je procesně samostatný a nerozhodl se (Janouška) zadržet. K tomu, že se nerozhodl zadržet, nepotřebuje souhlas státního zástupce. Bylo to samostatné procesní rozhodnutí vyšetřovatele,“ dodal policejní ředitel.

Jasněji o postupu policie bude v úterý

Vondrášek zatím vyčkává s hodnocením práce policistů, kteří Janouškovu nehodu řešili. Sám přitom už v pátek prohlásil, že k Janouškovi bylo přistupováno jako ke komukoliv jinému. Pak se ale ukázalo, že na záchytce podnikatel strávil jen pár minut, nemusel mít pouta, neustále telefonoval, vypovídal ještě pod vlivem alkoholu a nakonec odjel domů, aniž by skončil v cele předběžného zadržení.

Proto jak Vondrášek, tak policejní prezident Lessy postup policistů prošetřují. „Zatím mám jen dílčí výstupy. Čekám stále na stanovisko státního zástupce, všechny podklady budu mít k dispozici nejpozději zítra,“ řekl v pondělí Právu pražský policejní ředitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám