Hlavní obsah

Janouškovu nehodu policie překvalifikovala na úmyslný zločin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Páteční dopravní nehoda lobbisty Romana Janouška byla úmyslným násilným trestným činem, domnívají se vyšetřovatelé. Ředitel pražské policie Martin Vondrášek v pondělí řekl televizi Prima, že čin policisté překvalifikovali na těžké ublížení na zdraví.

Janouškovu nehodu policie překvalifikovala na úmyslný zločinVideo: Prima FTV

 
Článek

"Došlo k překvalifikování tohoto jednání na úmyslný zločin," řekl v pondělí Vondrášek.

"Proto jsme věc přikázali z vyšetřování dopravních nehod na 1. oddělení kriminální služby pražského ředitelství, které se zabývá závažnou násilnou kriminalitou," dodal šéf pražských policistů. Za úmyslné sražení ženy tak budou Janouška vyšetřovat policisté, kteří se věnují i objasňování vražd a dalších násilných zločinů.

Na vyšetřování nehody od pondělka dohlíží státní zástupkyně Jitka Rybenská z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4.

"Spis a usnesení o zahájení trestního řízení jsem převzala dnes dopoledne a teprve ho studuji," potvrdila Rybenská Právu. Vysvětlila také, proč z Janouškova obvinění vypadl trestný čin neposkytnutí první pomoci, z něhož byl vedle ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky podezřelý už od pátku.

Foto: repro TV Prima

Roman Janoušek při vyšetřování policií

Důvodem je překvalifikování ublížení na zdraví z neúmyslného na úmyslné. "Když je někdo stíhán za úmyslný trestný čin, který spočívá v tom, že někomu ublížil na zdraví, nemůžete ho pak stíhat za to, že mu neposkytl první pomoc. To postrádá logiku," uvedla Rybenská.

Hrozí mu až deset let

Za úmyslné ublížení na zdraví hrozí tři až deset let vězení. Za neposkytnutí pomoci hrozí jen pět let, což je více než u neúmyslného ublížení na zdraví.

Kromě těžkého ublížení na zdraví Janoušek čelí také obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky. Lobbista Janoušek v pátek naboural volvo a z místa nehody ujel. Řidičku, která ho chtěla zastavit, srazil a způsobil jí vážná zranění, z místa znovu ujel. Následně prchal i před policisty, kteří jej pronásledovali. Po zadržení test na alkohol ukázal, že měl v dechu 2,2 promile. [celá zpráva]

Janoušek odmítl nehodu komentovatVideo: TV Prima

Řidička vietnamské národnosti byla převezena do Motola na jednotku intenzivní péče. "Pacientka je na tom lépe, dnes bude z ARO předána na oddělení traumatologie, její operace ale není nutná," řekla v pondělí Právu mluvčí nemocnice Pavlína Danková. "Utrpěla zranění hlavy, hrudníku a má zlomený kotník. Chodit tedy zatím nemůže," dodala mluvčí s tím, že s novináři poškozená hovořit nechce.

Žena dostala na žádost vietnamské komunity policejní ochranu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám