Hlavní obsah

Majitel těšínského fitcentra stanul u soudu kvůli pěstování marihuany

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Na více než 1,2 miliónu korun si podle policie přišla dvojice mužů, která v Třanovicích na Frýdecko-Místecku pěstovala marihuanu. Jeden z nich, sedmatřicetiletý Jiří Jedzok, stanul v pondělí před ostravským soudem, druhý bude souzen v samostatném procesu v Polsku, protože toho má nejspíš na svědomí více.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před ostravským soudem stanul majitel fitcentra v Českém Těšíně Jiří Jedzok, který popřel, že by marihuanu pěstoval.

Článek

Podle státní zástupkyně Jarmily Alizeyové muži pěstovali konopí nejméně od června 2009 do srpna 2010 v nebytových prostorách v Třanovicích. "Obžalovaný Jiří Jedzok se staral o nejméně 900 kusů těchto rostlin a vyrobil nejméně 12 kilogramů toxikomanicky využitelné rostlinné hmoty. Za uvedené období vyrobil marihuanu v hodnotě 1,2 miliónu korun, z čehož jako svůj podíl obdržel částku ve výši 600 tisíc," uvedla žalobkyně.

Muž, který v Českém Těšíně provozuje fitcentrum a podle svých slov vychoval několik mistrů republiky, se před soudem ke svému podílu na pěstování marihuany částečně přiznal. Prý ale vůbec netušil, že se podílí na výrobě drog, určených k dalšímu prodeji.

Zlákaly mne peníze, přiznal obviněný

Jiří Jedzok řekl, že se ve svém fitcentru seznámil s Polákem, který hledal v České republice prostory pro podnikání. Nabídl mu nebytové prostory v Třanovicích, které patří jeho známému. "Figuroval jsem v tom pouze jako zprostředkovatel. Věděl jsem, že tam dojde k nějakému pěstování, ale nevěděl jsem ani čeho, ani v jakém množství. Jsem sportovec, který vůbec nepřišel do kontaktu s drogami, takže jsem nevěděl, o co jde," řekl.

Až později, když ho Polák požádal o zalévání rostlin, mu prý došlo, že jde o nekalou činnost. "Bylo to z mé strany nerozumné, že jsem se nechal zlákat finanční hotovostí. Byl jsem tam párkrát a za zalití rostlin jsem dostal asi 60 tisíc korun. Trvalo to asi tři měsíce a nic jiného jsem nedělal, jenom to zalévání," řekl Jedzok s tím, že Polák mu tvrdil, že rostliny má pro svou potřebu. Domníval se, že z nich vyrábí masti.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců, zatím není jasné, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám