Hlavní obsah

Záchranáři v Beskydech se brodili po kolena sněhem, aby zachránili vyčerpaného turistu

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Velmi náročnou a dramatickou noc má za sebou osmačtyřicetiletý muž, který zkolaboval v Beskydech při cestě z túry v sobotu v podvečer. Pomoci se dočkal až v neděli ráno, kdy se k němu záchranáři probojovali půlmetrovou vrstvou sněhu. Muž je stále v ohrožení života, je v péči lékařů Fakultní nemocnice Ostrava.

Foto: Horská služba ČR

Ilustrační foto

Článek

„Když se pár vracel v sobotu z túry, tak se muži udělalo nevolno, přestal komunikovat, začala se mu podlamovat kolena. Žena nějakou dobu s ním byla na místě, myslela si, že se jeho stav zlepší. Když zůstával stejný, tak se vydala hledat pomoc, jelikož v lokalitě, kde byli, nebyl signál. Cestou se jí ještě vybil mobil, a tak musela najít nějaké stavení. To se jí podařilo až v neděli v šest ráno, kdy došla do Podolánek a zavolala příteli pomoc,“ popisoval situaci náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla měli záchranáři velké problémy vyčerpaného turistu najít a převést do nemocnice. „Žena uvedla, že její přítel zkolaboval na zelené turistické trase zhruba pět kilometrů od chaty Kociánka. Operátoři její volání na tísňovou linku přijali v neděli před sedmou hodinou ráno, k postiženému se však dostali až po deváté hodině,“ informoval Humpl s tím, že zachránit muže se vydala sanitka z Podolánek, vzlétl také vrtulník, jehož posádka byla připravena i na možnost slanění ke zraněnému turistovi.

„K tomu ale nedošlo, neboť terén byl hustě zalesněný a posádce vrtulníku se ani po delším hledání nepodařilo místo, na němž se muž nacházel, najít. Stroj proto později dosedl v údolí u chaty Kociánka. Posádka sanitky se k pacientovi dostala po hodině a půl trvající náročné cestě, při které se záchranáři brodili po kolena ve sněhu,“ líčil dále Humpl.

Dodal, že muž ležel ve sněhu, byl silně podchlazený a se známkami omrzlin na končetinách. „Muž byl v bezvědomí a v hypoglykemickém stavu. Bylo nutno postarat se o jeho tepelný komfort, podat nutné léky a na životě ohroženého pacienta transportovat do zdravotnického zařízení,“ upřesnil Humpl.

Turistu nakonec do ostravské fakultní nemocnice transportoval vrtulník. Ten ale na místě nemohl kvůli sněhu přistát a pilot proto udržoval stroj těsně nad zemí a záchranáři pacienta naložili na palubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám