Hlavní obsah

Bývalý místostarosta Kolína je kvůli úplatku u soudu

Právo, rap

Krajský soud v Praze začal v pátek dopoledne řešit případ miliónového úplatku pro bývalého kolínského místostarostu Romana Pekárka (ODS). Ten byl obžalován z přijímání úplatku a zneužití pravomoci, za což mu hrozí až 12 let vězení. Spolu s ním je obžalován brněnský podnikatel Petr Lička, kterému za uplácení hrozí pětileté vězení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Roman Pekárek u středočeského krajského soudu v Praze

Článek

Hlavním usvědčujícím důkazem je nahrávka rozhovoru dvou mužů, kteří se baví o podmínkách prodeje pozemků města. V jednom z mužů poznala například i bývalá kolínská radní Jiřina Veselá pávě Pekárka, druhým mužem by měl být Lička.

Na nahrávce zazněla cena za pozemky 15,5 miliónu korun jako oficiální cena a navíc částka 1 milión korun. Tu chce Pekárek zaplatit postupně během půl roku ve formě faktur například za poradenskou a reklamní činnost. Zájemce o pozemky se snažil cenu ještě stlačit. Nakonec se na nahrávce mluví o ceně 15 a jeden milión.

Tržní cena přitom podle znalce činila 41 miliónů korun, což je hodnota, z níž vychází i obžaloba a zmocněnec města, který chce rozdíl v cenách jako náhradu škody po obžalovaných.

K prodeji pozemků došlo v roce 2009, kdy vznikla i nahrávka. Ta se pak dostala na veřejnost krátce před komunálními volbami v roce 2010 a stáhla do politického bahna nejen Pekárka, ale i tehdejšího starostu Kolína Jiřího Buřiče a celou kolínskou ODS, která ve volbách propadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám