Hlavní obsah

Brutálního vraha prostitutky z Brna dopadli po 15 letech, dostaly ho otisky

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Celých 15 let unikal před spravedlností Daniel N., který v březnu 1997 v Brně-Líšni zvlášť brutálním způsobem zavraždil tehdy 22letou Miroslavu, jež se živila jako prostitutka. Po činu jí ukradl 20 tisíc korun a poté před spravedlností na dlouhá léta zmizel.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalisté Luděk Blahák (vlevo) a Vladimír Matoušek pomohli při objasnění 15 let staré vraždy.

Článek

„Mladou ženu, která bydlela v nájmu a k erotickým schůzkám využívala přízemní byt v Konrádově ulici, našel majitel bytu až týden po vraždě. Na místě se zajistila spousta stop, včetně daktyloskopických, a ty se pak začaly vyhodnocovat. Vzhledem k množství styků, které žena měla, to bylo hodně komplikované a bohužel ani značné úsilí nás k cíli nedovedlo," uvedl kriminalista Luděk Blahák.

"Jedna z daktyloskopických stop se však nyní, po létech, ukázala jako velmi užitečná a právě díky ní jsme pachatele dopadli,“ dodal Blahák.

Vrah - mechanik jemného elektronického zařízení - si na místě činu rozhodně nijak jemně nepočínal. Ženě nasadil do úst roubík a kromě toho, že ji tloukl zřejmě velmi bolestivě nástrčkovým klíčem, ji nakonec uškrtil, údajně kabelem. Poté byt uklidil, vypáčil nalezenou dřevěnou pokladničku, ze které ukradl dvacet tisíc, a zmizel. Loupeže se mu však zalíbily, a to mu také zlámalo vaz.

Porovnávali s jinými loupežemi

„I když byl případ po tři čtvrtě roku odložen, rozhodně neupadl v zapomnění a mimo jiné jsme se snažili tuto kauzu srovnávat s jinými případy loupeží, ke kterým docházelo hlavně v přízemních bytech. Letos jsme znovu zadali k porovnání v elektronickém systému daktyloskopické stopy a zjistili shodu z případů loupeží, které měl na svědomí už sedmkrát pro majetkovou činnost trestaný Daniel," doplnil kriminalista z policejního Odboru analytiky Vladimír Matoušek.

Expertízami se potvrdilo, že se opravdu jedná o stejné otisky shodné s těmi, které se našly v bytě ženy zavražděné 18. března. Bylo to téměř na den, kdy jsme podezřelého zadrželi. Po několikahodinovém výslechu se k činu přiznal,“ dodal Matoušek.

Jak se nyní ukázalo, muž byl nejen lupičem, ale i klientem erosenky a před vraždou využíval jejich služeb. Teď může na milostná povyražení na hodně dlouho zapomenout. Za trestný čin vraždy zvláště surovým způsobem a za účelem finančního prospěchu mu hrozí až výjimečný trest.

Případ byl podle kriminalistů odhalen i díky zlepšujícím se postupům a především moderním technikám ve vyšetřování. „Násilná trestná činnost však bohužel velmi stoupá. Zatímco loni bylo v jihomoravském kraji za celý rok spácháno 16 vražd, letos jich bylo včetně pokusů již osm,“ doplnil varující statistiku Luděk Blahák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám