Hlavní obsah

Slováka viněného z vytunelování miliardy chytili lovci lebek v Praze

– Praha
Právo, Radima Vaculík

Pochvalu si u slovenské justice vyslouží čeští policisté ze speciálního Útvaru cíleného pátrání, tzv. lovci lebek. Minulý týden dopadli na pražském Smíchově hledaného a na Slovensku nechvalně známého podnikatele Dávida Brtvu (32).

Článek

Ve své vlasti je společně s dalšími dvěma muži obžalován z vytunelování nebankovních finančních společností BMG Invest a Horizont Slovakia, měli způsobit škodu 800 miliónů korun.

Při krachu těchto firem přišlo v roce 2002 na 170 tisíc klientů o 14,5 miliardy korun.

Brtva měl letos v únoru zároveň nastoupit pětiletý trest za zpronevěru 5,6 miliónu korun, ale protože tak neučinil, specializovaný trestní soud v Pezinku na něj vydal 23. února evropský i mezinárodní zatykač, potvrdila ve čtvrtek Právu mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková.

Fingovali kontrolu

Českým detektivům pak stačily necelé tři týdny na to, aby jej objevili v Praze a zatkli pomocí fingované silniční kontroly.

„K zadržení došlo 14. března v ulici Radlická, kudy jel hledaný muž v autě své sestry. K zastavení vozidla byla využita hlídková služba pražské policie, která si od řidiče vyžádala doklady. Předložil však bratrovy doklady, a pak tvrdil, že se spletl. Při zadržení se nezmohl na odpor,“ popsala ve čtvrtek Právu průběh zatčení odsouzeného podnikatele mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Brtva nyní čeká ve vazbě na to, až bude předán do slovenského vězení. „O tom, že byl Dávid Brtva zadržen v Česku, jsme se dozvěděli v pondělí. Nyní potrvá několik týdnů, než dojde k jeho vydání,“ uvedla mluvčí soudu v Pezinku Kudjáková.

Brtva je podle Kopecké ve své vlasti nejen pravomocně odsouzen k pěti letům kvůli zpronevěře, ale v souvislosti s vytunelováním BMG a Horizontu čelí obvinění z podvodu velkého rozsahu a založení, zosnování a podpory zločinecké skupiny. Hrozí mu za to dalších 5 až 12 let vězení.

V této kauze už v dubnu 2007 dostal jedenáctiletý trest za způsobení škody téměř 800 miliónů, ale slovenský Nejvyšší soud tento rozsudek později zrušil a případ znovu projednává speciální soud v Pezinku. „Nové jednání je v současnosti v podstatě už na svém konci. Chybí pomocí telemostu výslech posledního svědka, kterým je Čech Vladimír Železný (bývalý generální ředitel TV Nova, pozn. redakce),“ přiblížila Kudjáková. Dodala, že termín dalšího líčení nebyl stanoven právě kvůli Brtvovu zmizení. Nyní už tedy nic rozhodnutí v této jedné z největších kauz tunelování na Slovensku nebrání.

Chytili ho už podruhé

Brtva už má se zatýkáním v ČR zkušenosti z minulosti. Ze Slovenska poprvé zmizel kvůli obvinění v kauze BMG a Horizont už na počátku tisíciletí a stejně jako nyní jej dopadli policisté v Praze, a to v lednu 2003.

Poté strávil ve vydávací vazbě 16 měsíců, než ho eskorta převezla do slovenského vězení. Požádal tehdy totiž v ČR o azyl – neúspěšně. K české metropoli měl Brtva dlouholeté vazby, dva roky zde v devadesátých letech žil a spoluvlastnil firmu na výrobu kol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám